Przy moim poprzednim wiosennym konkursie, choć nagród było sporo, najwięcej osób pisało, że chciałoby wygrać książkę Mistrza Pawła Małeckiego - "Cukiernia Lidla" :)
Moje niedawne warsztaty kulinarne z Pawłem, organizowane przez Lidl-a
, były dla mnie okazją do wzięcia autografu na swoim egzemplarzu
książki :) Na zakończenie tego słodkiego szkolenia dostałem kolejny
egzemplarz :) Kiedy Paweł zapytał mnie dla kogo podpisać... pomyślałem o
Was :)
Wiem, że dużo jest osób, którym nie udało się jej zdobyć, a takich co mają ją z autografem Mistrza jest niewiele :)
Jeśli chcesz mieć swój egzemplarz "Cukiernia Lidla" - Mistrza Pawła
Małeckiego z jego autografem i pozdrowieniami wystarczy wziąć udział w
moim Konkursie i mieć trochę szczęścia :)
poniedziałek, 29 czerwca 2015
Conchiglioni z bobem z parowaru
Jak pewnie zauważyliście conchiglioni jest jednym z moich ulubionych makaronów :) Chyba dlatego, że lubię nadziewać zarówno makaron jak i mięso :) Można go zrobić na bardzo dużo sposobów, dziś połączyłem go z bobem, a poprzedni przepis znajdziecie tu.
Składniki :
Składniki :
- 10 szt makaronu Conchiglioni Rigata
- 20 szt bobu
- 3 suszone pomidory
- 2 plastry surowego boczku
- bazylia
- bazylia czerwona
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zioła toskańskie
Etykiety:
bazylia,
bazylia czerwona,
boczek surowy,
bób,
conchiglioni,
makaron,
na parze,
obiad,
oliwa z oliwek,
parowar,
pomidor,
przepisy na parze,
suszone pomidory
niedziela, 28 czerwca 2015
Warsztaty kulinarne 30 minut z jakością QAFP
17 czerwca miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla dziennikarzy i blogerów "30 minut z jakością QAFP".
To moje drugie warsztaty z certyfikowaną wieprzowiną QAFP, poprzednie, styczniowe były pod tytułem Piękno w Smaku, kto nie widział zapraszam do przeczytania, również tamtej relacji :)
Warsztaty odbyły się tym razem w Villi Foksal i grillowaliśmy w grupach bardzo smaczne dania :)
Za menu i kulinarne wskazówki podczas grillowania odpowiadał Szef kuchni Copernicus Toruń Hotel - Sebastian Krauzowicz.
O diecie i o tym jak ważna w niej jest także wieprzowina wysokiej jakości opowiadała Aneta Łańcuchowska, założycielka poradni dietetycznej "hälsa".
O wyrobach certyfikowanych znakiem QAFP, a także o samym systemie jakości opowiadała Jolanta Ciechomska - koordynator d/s systemu QAFP.
To moje drugie warsztaty z certyfikowaną wieprzowiną QAFP, poprzednie, styczniowe były pod tytułem Piękno w Smaku, kto nie widział zapraszam do przeczytania, również tamtej relacji :)
Warsztaty odbyły się tym razem w Villi Foksal i grillowaliśmy w grupach bardzo smaczne dania :)
Za menu i kulinarne wskazówki podczas grillowania odpowiadał Szef kuchni Copernicus Toruń Hotel - Sebastian Krauzowicz.
O diecie i o tym jak ważna w niej jest także wieprzowina wysokiej jakości opowiadała Aneta Łańcuchowska, założycielka poradni dietetycznej "hälsa".
O wyrobach certyfikowanych znakiem QAFP, a także o samym systemie jakości opowiadała Jolanta Ciechomska - koordynator d/s systemu QAFP.
piątek, 26 czerwca 2015
Camembert z truskawkami i miętą
Poprzedni mój przepis na camembert z gruszką wielu z Was robiło, choć nie wszyscy za tym serem przepadali, to wszystkim smakowało, przynajmniej tym co do mnie pisali :D Także postanowiłem zrobić kolejną jego wersję, tym razem z truskawkami :)
Bardzo proste i szybkie danie do wykonania :) Chociaż według jednej Pani "danie" to za duże słowo na to co widzicie na talerzu :D Przynajmniej tak przeczytałem u siebie na FB jak wstawiłem 2 dni temu zdjęcie :D A Wy co myślicie ? Czy jak się łączy 2 składniki, przygotowuje w parowarze plus przyprawia i dodaję zioła to jest "danie" czy nie ? ;)
Składniki :
Bardzo proste i szybkie danie do wykonania :) Chociaż według jednej Pani "danie" to za duże słowo na to co widzicie na talerzu :D Przynajmniej tak przeczytałem u siebie na FB jak wstawiłem 2 dni temu zdjęcie :D A Wy co myślicie ? Czy jak się łączy 2 składniki, przygotowuje w parowarze plus przyprawia i dodaję zioła to jest "danie" czy nie ? ;)
Składniki :
- 1 krążek 120g sera camembert
- kilka truskawek
- listki świeżej mięty
- pieprz czarny
czwartek, 25 czerwca 2015
Warsztaty z fotografii kulinarnej z Kukbuk
Podczas Warszawskich Targów Design'u - Wzory, Kukbuk - magazyn kulturalno-kulinarny zorganizował warsztaty z fotografii kulinarnej, na które udało mi się dostać :)
Warsztaty trwały 1,5 godziny, a prowadziły je Magda Klimczak z "Dare to cook" i Kasia Bartoszewska z "Plate of Joy".
Partnerem technologicznym był Olympus, który obok miał stoisko i można było wypożyczyć ich aparat :)
Pewnie większość z Was nie wie, choć to widać, ale ja robię wszystkie zdjęcia na blogu zwykłą "małpką". Jeszcze się porządnego aparatu nie dorobiłem, w dodatku w dzień warsztatów mi się trochę popsuł :)
Warsztaty trwały 1,5 godziny, a prowadziły je Magda Klimczak z "Dare to cook" i Kasia Bartoszewska z "Plate of Joy".
Partnerem technologicznym był Olympus, który obok miał stoisko i można było wypożyczyć ich aparat :)
Pewnie większość z Was nie wie, choć to widać, ale ja robię wszystkie zdjęcia na blogu zwykłą "małpką". Jeszcze się porządnego aparatu nie dorobiłem, w dodatku w dzień warsztatów mi się trochę popsuł :)
środa, 24 czerwca 2015
Sernik truskawkowy z parowaru
Ostatnio Wam obiecałem, że będzie więcej deserów :) A, że mój poprzedni sernik bananowy bardzo Wam smakował i wiele osób go zrobiło i chwaliło, postanowiłem zrobić kolejny :) Przepisu mocno nie zmieniałem, bo jak dla mnie jest idealny :) Ale jak się dokładnie zmienił zaraz przeczytacie :)
Składniki :
Składniki :
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- kilkanaście truskawek
- kilkanaście borówek amerykańskich
- 1 budyń waniliowy
- kilkanaście herbatników kakaowych
Etykiety:
borówki amerykańskie,
budyń,
ciasto,
cukier puder trzcinowy,
deser,
desery,
herbatniki,
jajko,
na parze,
na słodko,
owoce,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
sernik,
truskawki,
twaróg
czwartek, 18 czerwca 2015
Warsztaty Kukbuk z Beatą Sadowską
Na stronie internetowej Kukbuk-a - magazynu kulturalno-kulinarnego był organizowany konkurs. Odbywał się z okazji premiery książki Beaty Sadowskiej "I jak tu nie jeść". Nagrodami było sześć podwójnych zaproszeń na warsztaty z Beatą Sadowską, jedno takie zaproszenie udało mi się wygrać :) Jako, że było podwójne, zaprosiłem Martę z Bazyliowego Musu, która jest autorką zdjęć w relacji :)
Warsztaty odbyły się w warszawskim salonie Miele. Co ciekawe 1,5 tygodnia wcześniej podczas Warszawskich Targów Książki, kupiłem książkę Beaty Sadowskiej, a w dedykacji napisała mi między innymi "Do zobaczenia w kuchni", nie podejrzewałem wtedy, że 10 dni później, spotkamy się w kuchni na wspólnym gotowaniu :)
Warsztaty odbyły się w warszawskim salonie Miele. Co ciekawe 1,5 tygodnia wcześniej podczas Warszawskich Targów Książki, kupiłem książkę Beaty Sadowskiej, a w dedykacji napisała mi między innymi "Do zobaczenia w kuchni", nie podejrzewałem wtedy, że 10 dni później, spotkamy się w kuchni na wspólnym gotowaniu :)
środa, 17 czerwca 2015
Owocowy deser z parowaru
Dawno deserów u mnie nie było, skupiłem się ostatnio na daniach obiadowych. Myślę, że przez okres wakacyjny będzie ich zdecydowanie więcej się pojawiać :) A dziś pierwszy z nich :)
Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam do czytania dalej :)
Składniki :
Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam do czytania dalej :)
Składniki :
- kilkanaście truskawek
- 2 łyżki borówek amerykańskich
- kilka winogron zielonych bezpestkowych
- kiwi żółte
- 2 miseczki waflowe
- 4 łyżeczki kajmaku
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki płatków żytnich
- kilka listków mięty czekoladowej
Etykiety:
borówki amerykańskie,
deser,
desery,
kajmak,
kiwi,
mięta czekoladowa,
na parze,
owoce,
parowar,
płatki żytnie,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
serek homogenizowany,
truskawki,
winogrona
wtorek, 16 czerwca 2015
Bób na młodych ziemniaczkach z parowaru
W niedziele pojechałem po truskawki na deser, który ukażę się na blogu jutro :) Ale oprócz truskawek przywiozłem bób, jak ja go dawno nie jadłem pomyślałem :) Jak tylko zobaczyłem na straganie, musiałem go kupić i za chwilę już był w parowarze, a po chwili na talerzu razem z młodymi ziemniaczkami:)
Składniki :
Składniki :
- 3 młode ziemniaczki
- 2 garście bobu
- 2 pomidorki cherry
- zioła i przyprawy do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem
- świeży koperek
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej
Dziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem częściej po nią ostatnio sięgać. Cudowne zdjęcia i potrawy z najróżniejszymi kaszami i połączeniami zrobiły na mnie wrażenie :) Niedługo w końcu zrobię post z targów, o książkach, które kupiłem, to więcej o niej napiszę :)
Składniki :
Składniki :
- 50g kaszy gryczanej prażonej
- 150g szynki wieprzowej
- 1 duża pieczarka
- 4 szparagi
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 żółtej cukinii
- 2 pomidorki cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- kmin rzymski mielony
- papryka wędzona
- świeże listki oregano
- świeże listki bazylii tajskiej
Etykiety:
bazylia,
cukinia,
czosnek,
kasza,
kasza gryczana,
mięso,
na parze,
obiad,
oliwa z oliwek,
parowar,
pieczarki,
pomidor,
pomidorki cherry,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
szparagi,
szynka wieprzowa
piątek, 12 czerwca 2015
Sałatka z buraków z kozim serem i roszponką
Dziś prosta i szybko propozycja na sałatkę. W duże upały czasami nie mamy ochoty na jedzenie, ale taką sałatkę każdy z chęcią wtedy zje :) Szybka i smaczna, a młode buraki to po prostu poezja smaku :)
Składniki :
Składniki :
- 3 młode buraki
- 2 cebule dymki
- 50g koziego sera
- garść roszponki
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego z miodem
- 2 ząbki czosnku
- kardamon
- pieprz czarny
Etykiety:
botwinka,
burak,
cebula,
czosnek,
dymka,
lunch box,
na parze,
obiad,
ocet balsamiczny,
oliwa z oliwek,
parowar,
przepisy na parze,
roszponka,
sałata,
sałatka,
ser,
ser kozi,
słonecznik łuskany,
śniadanie
środa, 10 czerwca 2015
Sałatka z quinoa, szparagami i mango
Dziś dalszy ciąg dań ze szparagami :) Jak zacząłem je jeść, to nie umiem przestać ;)
To na pewno nie jest moja ostatnia propozycja z nimi, sezon trzeba wykorzystać do samego końca :)
Dziś bardzo proste danie: Sałatka z quinoa, szparagami i mango. Tylko 3 składniki i czasami więcej nie trzeba, by wyszło pysznie :) Dobra zarówno do zabrania w lunch boxie do pracy, jak i do zjedzenia w domu.
Składniki :
To na pewno nie jest moja ostatnia propozycja z nimi, sezon trzeba wykorzystać do samego końca :)
Dziś bardzo proste danie: Sałatka z quinoa, szparagami i mango. Tylko 3 składniki i czasami więcej nie trzeba, by wyszło pysznie :) Dobra zarówno do zabrania w lunch boxie do pracy, jak i do zjedzenia w domu.
Składniki :
- 5 łyżek quinoa
- 4 szparagi
- 1 mango
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz czarny
Etykiety:
kolacja,
komosa ryżowa,
mango,
na parze,
obiad,
oliwa z oliwek,
owoce,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
quinoa,
sałatka,
szparagi,
szparagi zielone,
śniadanie,
warzywa
Subskrybuj:
Posty (Atom)