Tak jak Wam ostatnio wspominałem w relacji z Warsztatów Kulinarnych z Inką i Tomaszem Jakubiakiem, Inka wypuściła na rynek kawę zbożową bezglutenową, z tej okazji mam dla Was kolejny Konkurs :) Ostatni opisowy cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem, więc tym razem również będzie taki :) Nie każdy jest mistrzem kulinarnym, a każdy na pewno ma jakieś wspomnienia z Inką :)
czwartek, 26 listopada 2015
piątek, 20 listopada 2015
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem
Warsztaty kulinarne zawsze są bardzo ciekawym dla mnie wydarzeniem, na co dzień gotuję tylko w parowarze, także na nich mam okazję poznawać inne techniki gotowania, nowe smaki i przede wszystkim uczyć się od świetnych Mistrzów Kulinarnych.
Tym razem na zaproszenie Inki, z okazji wypuszczenia na rynek Kawy Inki bezglutenowej, zostałem zaproszony do Gar Jakubiaka, na bezglutenowe warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem.
Kawę Inkę każdy zna, jej smak i aromat. Myślę, że większości kojarzy się z dzieciństwem i rodzinnym domem. Inka bezglutenowa to ten sam smak tylko bez glutenu, dla osób nietolerujących go, to idealne rozwiązanie.
Tym razem na zaproszenie Inki, z okazji wypuszczenia na rynek Kawy Inki bezglutenowej, zostałem zaproszony do Gar Jakubiaka, na bezglutenowe warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem.
Kawę Inkę każdy zna, jej smak i aromat. Myślę, że większości kojarzy się z dzieciństwem i rodzinnym domem. Inka bezglutenowa to ten sam smak tylko bez glutenu, dla osób nietolerujących go, to idealne rozwiązanie.
czwartek, 19 listopada 2015
Pikantny kurczak z warzywami
Dziś propozycja na pikantnego kurczaka z warzywami, oczywiście na parze :) Miał być jeszcze ryż, ale że to był bardzo, bardzo późny obiad, to sklepy były już zamknięte, a okazało się, że ryż się skończył :) Także robiąc go, możecie zrobić z ryżem :)
Nitki chili, które użyłem, kupiłem ostatnio w hali mirowskiej i to w sumie pierwszy raz jak je wykorzystałem w przepisie. Ale wiadomo, nie wszędzie można je dostać, także możecie użyć drobno pokrojone papryczki chili :)
Nitki chili, które użyłem, kupiłem ostatnio w hali mirowskiej i to w sumie pierwszy raz jak je wykorzystałem w przepisie. Ale wiadomo, nie wszędzie można je dostać, także możecie użyć drobno pokrojone papryczki chili :)
Etykiety:
filet z piersi kurczaka,
kurczak,
marchew,
marchewki,
mięso,
na parze,
obiad,
parowar,
Parowar Faceta,
pierś z kurczaka,
przepis,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
warzywa
wtorek, 17 listopada 2015
Wyniki konkursu - Idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla
Poszukiwałem inspiracji z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów z Lidla.
Odpowiedzi przyszło ponad 100 :) Po każdym przeczytanym zgłoszeniu od razu robiłem się głodny i biegłem do kuchni zjeść chleb ;) Wasza wyobraźnia i pomysły mile mnie zaskoczyły.
Odpowiedzi przyszło ponad 100 :) Po każdym przeczytanym zgłoszeniu od razu robiłem się głodny i biegłem do kuchni zjeść chleb ;) Wasza wyobraźnia i pomysły mile mnie zaskoczyły.
Etykiety:
bez konserwantów,
chleb,
Chrupiące z Pieca,
idealne śniadanie,
KONKURS,
konkurs kulinarny,
konkurs opisowy,
Lidl,
LidlPolska,
na parze,
parowar,
Parowar Faceta,
wyniku konkursu
Finał Kuchennych Zmagań - Adam i Monika
Kuchenne Zmagania to konkurs kulinarny, na który trzeba było wysłać zgłoszenie na szybkie, smaczne i zdrowe danie. Czyli na takie, w których czuję się najlepiej :) Chociaż swój przepis kulinarny i zdjęcie można było wysyłać przez miesiąc, ja oczywiście przekładałem wysłanie w czasie. Udało mi się zebrać i wysłać chyba w ostatniej godzinie :)
Po kilku dniach dostałem informację, że dostałem się do finału, gdzie 8 zwycięzców wraz z zaproszoną osobą będzie gotować z wcześniej nieznanych składników.
Kilka dni wcześniej umówiłem się z Moniką z Gotowanie, czyli hobby dla każdego, że jeżeli któreś z nas się dostanie, to zaprosimy siebie nawzajem :)
Monika była w TOP 40 obecnej edycji MasterChefa i była bardzo blisko tego, żebyście oglądali ją także w finałowej 14. Mały pech sprawił, że odpadła. Także byłem pewny, że razem poradzimy sobie z zadaniem znakomicie :)
Po kilku dniach dostałem informację, że dostałem się do finału, gdzie 8 zwycięzców wraz z zaproszoną osobą będzie gotować z wcześniej nieznanych składników.
Kilka dni wcześniej umówiłem się z Moniką z Gotowanie, czyli hobby dla każdego, że jeżeli któreś z nas się dostanie, to zaprosimy siebie nawzajem :)
Monika była w TOP 40 obecnej edycji MasterChefa i była bardzo blisko tego, żebyście oglądali ją także w finałowej 14. Mały pech sprawił, że odpadła. Także byłem pewny, że razem poradzimy sobie z zadaniem znakomicie :)
piątek, 13 listopada 2015
Festiwal Food Trucków i 2 Mistrzostwa Burgerowe
Największy w Polsce Festiwal Food Trucków i przy okazji odbywające się 2 Mistrzostwa Burgerowe, miały miejsce pod koniec sierpnia na błoniach Stadionu Narodowego. Miałem przyjemność być jednym z 20 sędziów Mistrzostw. Co wiązało się ze zjedzeniem i oceną 20 burgerów :)
Relację miałem napisać już dawno, ale zawsze coś wypadało, teraz organizator Festiwalów Food Trucków: Żarcie na Kółkach, zostało nominowane do Wydarzenia Roku w plebiscycie Aktivista Nocne Marki. To świetna okazja by Was z tym wydarzeniem zapoznać i samemu wrócić pamięcią do tego świetnego weekendu i słonecznego końca wakacji :) Głosować na Żarcie na Kółkach możecie tutaj :) Naprawdę warto :)
Relację miałem napisać już dawno, ale zawsze coś wypadało, teraz organizator Festiwalów Food Trucków: Żarcie na Kółkach, zostało nominowane do Wydarzenia Roku w plebiscycie Aktivista Nocne Marki. To świetna okazja by Was z tym wydarzeniem zapoznać i samemu wrócić pamięcią do tego świetnego weekendu i słonecznego końca wakacji :) Głosować na Żarcie na Kółkach możecie tutaj :) Naprawdę warto :)
czwartek, 12 listopada 2015
Ratatouille na ryżu naturalnym
Dziś na obiad proponuję ratatouille, z ryżem naturalnym, brązowym na parze.
Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już nie wyskakuje :)
Ratatouille to świetny, szybki i prosty posiłek :) Zamiast z ryżem możecie zjeść je z bagietką :) Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy.
Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już nie wyskakuje :)
Ratatouille to świetny, szybki i prosty posiłek :) Zamiast z ryżem możecie zjeść je z bagietką :) Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy.
Etykiety:
bakłażan,
bazylia grecka,
cebula,
cukinia,
czosnek,
kolacja,
na parze,
obiad,
papryka,
parowar,
pomidor,
ratatouille,
rukiew wodna,
ryż,
ryż brązowy,
ryż naturalny,
tymianek,
warzywa
środa, 11 listopada 2015
Podsumowanie pierwszego roku bloga Parowar Faceta
Tak, mam już roczek :) Zleciało bardzo szybko :) Ale też wiele przez ten rok się u mnie i ze mną działo :) Mam nadzieję, że dotrwacie do końca i się nie znudzicie w trakcie czytania :)
Zacząłem 11 listopada 2014 roku, od przepisu na jajecznicę z papryki i bakaliowych jabłek.
Ogólnie nigdy nie myślałem o blogu, skłoniła mnie chyba najbardziej, coraz słabsza pamięć. Myślałem, że problem z nią zacznie się po 60, 80, no ale zaczął się po 30 -tce ;) Nie pamiętałem co jak przyprawiałem, ile czasu dany produkt trzymałem w parowarze. I tak naprawdę nie widziałem czy ktokolwiek tu zajrzy i czy kiedyś ktoś coś z mojego przepisu zrobi, na początku z założenia to miało być tylko dla mnie :) Przed kupnem parowaru mało co gotowałem i nadal nie uważam się za specjalistę i znawcę gotowania i wiem, że mam masę braków, nawet z podstawowymi rzeczami, ale cały czas się uczę i dla siebie, ale też dla Was :)
Zacząłem 11 listopada 2014 roku, od przepisu na jajecznicę z papryki i bakaliowych jabłek.
Ogólnie nigdy nie myślałem o blogu, skłoniła mnie chyba najbardziej, coraz słabsza pamięć. Myślałem, że problem z nią zacznie się po 60, 80, no ale zaczął się po 30 -tce ;) Nie pamiętałem co jak przyprawiałem, ile czasu dany produkt trzymałem w parowarze. I tak naprawdę nie widziałem czy ktokolwiek tu zajrzy i czy kiedyś ktoś coś z mojego przepisu zrobi, na początku z założenia to miało być tylko dla mnie :) Przed kupnem parowaru mało co gotowałem i nadal nie uważam się za specjalistę i znawcę gotowania i wiem, że mam masę braków, nawet z podstawowymi rzeczami, ale cały czas się uczę i dla siebie, ale też dla Was :)
wtorek, 10 listopada 2015
Warsztaty Kuchni Greckiej z Teo Vafidisem i Lidlem
Uwielbiam warsztaty kulinarne i możliwość nauki od najróżniejszych Mistrzów Kuchni.
Tym razem Lidl Polska zaprosił mnie na warsztaty Kuchni Greckiej z największym jej znawcą w Polsce - Teo Vafidisem, który jest Grekiem od lat mieszkającym w Polsce.
Tym razem Lidl Polska zaprosił mnie na warsztaty Kuchni Greckiej z największym jej znawcą w Polsce - Teo Vafidisem, który jest Grekiem od lat mieszkającym w Polsce.
poniedziałek, 9 listopada 2015
Lasagne z warzywami
Lasagne dawno nie robiłem. Na blogu jest jedna wersja z mięsem mielonym, więc tym razem zrobiłem lasagne z warzywami. Ostatnio coraz więcej u mnie wegetariańskich dań, ale na pewno nie będzie to blog typowo vege ;) Po parowaniu trochę płaska mi wyszła, więc radzę dodać więcej warzyw :) Ja dałem na każdym płacie tylko tyle co widać na zdjęciu na wierzchu, więc ładujcie w środek więcej :) No i zafarbowała trochę na fioletowo od marchewki :) Ale ogólnie ładnie się prezentuję chyba, więc wstawiam tę wersję i nie robiłem kolejnej :)
Etykiety:
cebula,
cukinia,
czosnek,
lasagne,
makaron,
marchew,
mozzarella,
obiad,
oliwa z oliwek,
papryka,
parowar,
pomidor,
vege,
warzywa,
wegetariańskie
Subskrybuj:
Posty (Atom)