Przeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim opisie warsztatów "Piękno w Smaku" z jakością QAFP opisałem jak robiłem z koleżankami blogerkami gulasz z łopatki właśnie z kaszą jaglaną z owocami :) Stąd dziś pomysł, żeby zrobić tak jaglankę także w domu :)
wtorek, 24 lutego 2015
Brie z owocami z parowaru
Jakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami. Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :)
Etykiety:
borówki amerykańskie,
brie,
kolacja,
na parze,
obiad,
owoce,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
roszponka,
sałatka,
ser,
śniadanie,
winogrona
sobota, 21 lutego 2015
Wyniki konkursu "Gotuj jak Matt i Lisa"
Wyniki Konkursu
"GOTUJ JAK MATT I LISA"
Konkurs "Gotuj jak Matt i Lisa" trwał u mnie na blogu od 12 lutego 2015r. do 19 lutego 2015r. do godz. 23:59. Odbywał się w nawiązaniu do programu "Wielka uczta z Mattem i Lisą" emitowanego w dni powszednie o 12:30 i 18:30 na POLSAT FOOD NETWORK.
Zainteresowanie konkursem było ogromne, a wybór zwycięskiej piątki był bardzo trudny. Poziom nadesłanych przepisów i zdjęć był tak wysoki, że z tych wszystkich zgłoszeń powstałaby ciekawa książka kucharska, a nawet i samego Matta i Lisę część przepisów by na pewno zainspirowała :)
Na konkurs dostałem 39 przepisów od 25 osób. Jak na pierwszy konkurs na blogu chyba całkiem sporo :) Brałem czasem udział w konkursach, gdzie czas trwania musiał być przedłużany, z powodu mniejszej liczby zgłoszeń niż nagród :) Tutaj od początku nie było takiego zagrożenia, choć najwięcej przepisów przyszło ostatniego dnia :) Cieszę się, że nagród od sponsora Polsat Food Network mamy tak dużo i że aż 5 osób możemy uszczęśliwić :) Wybór 2 przepisów byłby jeszcze trudniejszy i tak wiele świetnych przepisów zostanie tym razem bez nagrody, ale mam nadzieję, że będziecie dalej próbować zarówno u mnie jak i na innych blogach bo naprawdę warto :)
poniedziałek, 16 lutego 2015
Piękno w Smaku - Warsztaty kulinarne z jakością QAFP
Dwa tygodnie temu miałem przyjemność uczestniczyć w Kulinarnych Warsztatach dla Blogerów " Piękno w Smaku ". W końcu mam trochę czasu by je szerzej opisać :) Warsztaty odbyły się w ramach kampanii Gwarancja Jakości QAFP w SmArt Studio w Warszawie.
niedziela, 15 lutego 2015
Sałatka z jarmużu z quinoa z parowaru
Na jarmuż polowałem już jakiś czas. Akurat miałem pecha, bo co byłem w Makro to albo był w wielkiej cateringowej paczce, albo już nie było go w ogóle. Ostatnio w końcu udało mi się kupić w małej paczce.
Etykiety:
burak,
jarmuż,
na parze,
obiad,
olej kujawski,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
quinoa,
sałatka,
ser,
ser kozi,
walentynki,
warzywa
czwartek, 12 lutego 2015
środa, 11 lutego 2015
Jabłko jaglane z owocami liofilizowanymi
Jabłka z parowaru to bardzo szybki i pyszny deser :) Można je robić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jedną propozycję jabłka z bakaliami przedstawiałem 3 miesiące temu. Czas na kolejną :)
poniedziałek, 9 lutego 2015
Sernik bananowo - jagodowy z parowaru
Specjalizuję się głównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się na blogu. Podziwiać go mogły osoby z facebooka i choć zachęcały do dodania przepisu, to postanowiłem zmodyfikować przepis i dodać dopiero jak będę z niego całkowicie zadowolony.
Etykiety:
banan,
budyń,
ciasto,
cukier puder trzcinowy,
czekolada,
deser,
jagody goji,
jajko,
miód,
na parze,
na słodko,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
sernik,
twaróg,
twaróg sernikowy
niedziela, 8 lutego 2015
Schab z quinoa z parowaru
Ostatni raz przepis na schab wstawiałem w Święta, więc trochę czasu minęło :) Po piersi z kurczaka, to rodzaj mięsa, który najczęściej robię w parowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :)
Etykiety:
burak,
komosa ryżowa,
marchew,
mięso,
na parze,
natka pietruszki,
obiad,
oliwa z oliwek,
owoce suszone,
parowar,
por,
przepisy na parze,
quinoa,
schab,
suszone owoce,
śliwki suszone,
warzywa
środa, 4 lutego 2015
Nadziewany por z parowaru
Już jakiś czas zbierałem się, żeby zrobić cannelloni z pora i wczoraj udało mi się go uparować :)
Moje ostatnie cannelloni było jednym z pierwszych wpisów na blogu, więc robiłem je w połowie listopada. Zastanawiałem się, czy zrobić jeszcze raz makaron i zmienić nadzienie czy spróbować z porem. Postawiłem na to drugie rozwiązanie, a z makaronu zrobię za jakiś czas :) Na pewno będzie ładniej wyglądał niż ten z początków bloga :D
Moje ostatnie cannelloni było jednym z pierwszych wpisów na blogu, więc robiłem je w połowie listopada. Zastanawiałem się, czy zrobić jeszcze raz makaron i zmienić nadzienie czy spróbować z porem. Postawiłem na to drugie rozwiązanie, a z makaronu zrobię za jakiś czas :) Na pewno będzie ładniej wyglądał niż ten z początków bloga :D
Etykiety:
cannelloni,
cebula,
cebulka perłowa,
jajko,
kiełki brokułu,
len mielony,
mięso,
mięso mielone,
na parze,
obiad,
papryka,
parmezan,
parowar,
pieczarki,
por,
przepisy na parze,
ser,
suszone pomidory,
warzywa
Subskrybuj:
Posty (Atom)