Przy moim poprzednim wiosennym konkursie, choć nagród było sporo, najwięcej osób pisało, że chciałoby wygrać książkę Mistrza Pawła Małeckiego - "Cukiernia Lidla" :)
Moje niedawne warsztaty kulinarne z Pawłem, organizowane przez Lidl-a
, były dla mnie okazją do wzięcia autografu na swoim egzemplarzu
książki :) Na zakończenie tego słodkiego szkolenia dostałem kolejny
egzemplarz :) Kiedy Paweł zapytał mnie dla kogo podpisać... pomyślałem o
Was :)
Wiem, że dużo jest osób, którym nie udało się jej zdobyć, a takich co mają ją z autografem Mistrza jest niewiele :)
Jeśli chcesz mieć swój egzemplarz "Cukiernia Lidla" - Mistrza Pawła
Małeckiego z jego autografem i pozdrowieniami wystarczy wziąć udział w
moim Konkursie i mieć trochę szczęścia :)
Strony
▼
poniedziałek, 29 czerwca 2015
Conchiglioni z bobem z parowaru
Jak pewnie zauważyliście conchiglioni jest jednym z moich ulubionych makaronów :) Chyba dlatego, że lubię nadziewać zarówno makaron jak i mięso :) Można go zrobić na bardzo dużo sposobów, dziś połączyłem go z bobem, a poprzedni przepis znajdziecie tu.
Składniki :
Składniki :
- 10 szt makaronu Conchiglioni Rigata
- 20 szt bobu
- 3 suszone pomidory
- 2 plastry surowego boczku
- bazylia
- bazylia czerwona
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zioła toskańskie
niedziela, 28 czerwca 2015
Warsztaty kulinarne 30 minut z jakością QAFP
17 czerwca miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla dziennikarzy i blogerów "30 minut z jakością QAFP".
To moje drugie warsztaty z certyfikowaną wieprzowiną QAFP, poprzednie, styczniowe były pod tytułem Piękno w Smaku, kto nie widział zapraszam do przeczytania, również tamtej relacji :)
Warsztaty odbyły się tym razem w Villi Foksal i grillowaliśmy w grupach bardzo smaczne dania :)
Za menu i kulinarne wskazówki podczas grillowania odpowiadał Szef kuchni Copernicus Toruń Hotel - Sebastian Krauzowicz.
O diecie i o tym jak ważna w niej jest także wieprzowina wysokiej jakości opowiadała Aneta Łańcuchowska, założycielka poradni dietetycznej "hälsa".
O wyrobach certyfikowanych znakiem QAFP, a także o samym systemie jakości opowiadała Jolanta Ciechomska - koordynator d/s systemu QAFP.
To moje drugie warsztaty z certyfikowaną wieprzowiną QAFP, poprzednie, styczniowe były pod tytułem Piękno w Smaku, kto nie widział zapraszam do przeczytania, również tamtej relacji :)
Warsztaty odbyły się tym razem w Villi Foksal i grillowaliśmy w grupach bardzo smaczne dania :)
Za menu i kulinarne wskazówki podczas grillowania odpowiadał Szef kuchni Copernicus Toruń Hotel - Sebastian Krauzowicz.
O diecie i o tym jak ważna w niej jest także wieprzowina wysokiej jakości opowiadała Aneta Łańcuchowska, założycielka poradni dietetycznej "hälsa".
O wyrobach certyfikowanych znakiem QAFP, a także o samym systemie jakości opowiadała Jolanta Ciechomska - koordynator d/s systemu QAFP.
piątek, 26 czerwca 2015
Camembert z truskawkami i miętą
Poprzedni mój przepis na camembert z gruszką wielu z Was robiło, choć nie wszyscy za tym serem przepadali, to wszystkim smakowało, przynajmniej tym co do mnie pisali :D Także postanowiłem zrobić kolejną jego wersję, tym razem z truskawkami :)
Bardzo proste i szybkie danie do wykonania :) Chociaż według jednej Pani "danie" to za duże słowo na to co widzicie na talerzu :D Przynajmniej tak przeczytałem u siebie na FB jak wstawiłem 2 dni temu zdjęcie :D A Wy co myślicie ? Czy jak się łączy 2 składniki, przygotowuje w parowarze plus przyprawia i dodaję zioła to jest "danie" czy nie ? ;)
Składniki :
Bardzo proste i szybkie danie do wykonania :) Chociaż według jednej Pani "danie" to za duże słowo na to co widzicie na talerzu :D Przynajmniej tak przeczytałem u siebie na FB jak wstawiłem 2 dni temu zdjęcie :D A Wy co myślicie ? Czy jak się łączy 2 składniki, przygotowuje w parowarze plus przyprawia i dodaję zioła to jest "danie" czy nie ? ;)
Składniki :
- 1 krążek 120g sera camembert
- kilka truskawek
- listki świeżej mięty
- pieprz czarny
czwartek, 25 czerwca 2015
Warsztaty z fotografii kulinarnej z Kukbuk
Podczas Warszawskich Targów Design'u - Wzory, Kukbuk - magazyn kulturalno-kulinarny zorganizował warsztaty z fotografii kulinarnej, na które udało mi się dostać :)
Warsztaty trwały 1,5 godziny, a prowadziły je Magda Klimczak z "Dare to cook" i Kasia Bartoszewska z "Plate of Joy".
Partnerem technologicznym był Olympus, który obok miał stoisko i można było wypożyczyć ich aparat :)
Pewnie większość z Was nie wie, choć to widać, ale ja robię wszystkie zdjęcia na blogu zwykłą "małpką". Jeszcze się porządnego aparatu nie dorobiłem, w dodatku w dzień warsztatów mi się trochę popsuł :)
Warsztaty trwały 1,5 godziny, a prowadziły je Magda Klimczak z "Dare to cook" i Kasia Bartoszewska z "Plate of Joy".
Partnerem technologicznym był Olympus, który obok miał stoisko i można było wypożyczyć ich aparat :)
Pewnie większość z Was nie wie, choć to widać, ale ja robię wszystkie zdjęcia na blogu zwykłą "małpką". Jeszcze się porządnego aparatu nie dorobiłem, w dodatku w dzień warsztatów mi się trochę popsuł :)
środa, 24 czerwca 2015
Sernik truskawkowy z parowaru
Ostatnio Wam obiecałem, że będzie więcej deserów :) A, że mój poprzedni sernik bananowy bardzo Wam smakował i wiele osób go zrobiło i chwaliło, postanowiłem zrobić kolejny :) Przepisu mocno nie zmieniałem, bo jak dla mnie jest idealny :) Ale jak się dokładnie zmienił zaraz przeczytacie :)
Składniki :
Składniki :
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- kilkanaście truskawek
- kilkanaście borówek amerykańskich
- 1 budyń waniliowy
- kilkanaście herbatników kakaowych
czwartek, 18 czerwca 2015
Warsztaty Kukbuk z Beatą Sadowską
Na stronie internetowej Kukbuk-a - magazynu kulturalno-kulinarnego był organizowany konkurs. Odbywał się z okazji premiery książki Beaty Sadowskiej "I jak tu nie jeść". Nagrodami było sześć podwójnych zaproszeń na warsztaty z Beatą Sadowską, jedno takie zaproszenie udało mi się wygrać :) Jako, że było podwójne, zaprosiłem Martę z Bazyliowego Musu, która jest autorką zdjęć w relacji :)
Warsztaty odbyły się w warszawskim salonie Miele. Co ciekawe 1,5 tygodnia wcześniej podczas Warszawskich Targów Książki, kupiłem książkę Beaty Sadowskiej, a w dedykacji napisała mi między innymi "Do zobaczenia w kuchni", nie podejrzewałem wtedy, że 10 dni później, spotkamy się w kuchni na wspólnym gotowaniu :)
Warsztaty odbyły się w warszawskim salonie Miele. Co ciekawe 1,5 tygodnia wcześniej podczas Warszawskich Targów Książki, kupiłem książkę Beaty Sadowskiej, a w dedykacji napisała mi między innymi "Do zobaczenia w kuchni", nie podejrzewałem wtedy, że 10 dni później, spotkamy się w kuchni na wspólnym gotowaniu :)
środa, 17 czerwca 2015
Owocowy deser z parowaru
Dawno deserów u mnie nie było, skupiłem się ostatnio na daniach obiadowych. Myślę, że przez okres wakacyjny będzie ich zdecydowanie więcej się pojawiać :) A dziś pierwszy z nich :)
Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam do czytania dalej :)
Składniki :
Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam do czytania dalej :)
Składniki :
- kilkanaście truskawek
- 2 łyżki borówek amerykańskich
- kilka winogron zielonych bezpestkowych
- kiwi żółte
- 2 miseczki waflowe
- 4 łyżeczki kajmaku
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki płatków żytnich
- kilka listków mięty czekoladowej
wtorek, 16 czerwca 2015
Bób na młodych ziemniaczkach z parowaru
W niedziele pojechałem po truskawki na deser, który ukażę się na blogu jutro :) Ale oprócz truskawek przywiozłem bób, jak ja go dawno nie jadłem pomyślałem :) Jak tylko zobaczyłem na straganie, musiałem go kupić i za chwilę już był w parowarze, a po chwili na talerzu razem z młodymi ziemniaczkami:)
Składniki :
Składniki :
- 3 młode ziemniaczki
- 2 garście bobu
- 2 pomidorki cherry
- zioła i przyprawy do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem
- świeży koperek
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej
Dziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem częściej po nią ostatnio sięgać. Cudowne zdjęcia i potrawy z najróżniejszymi kaszami i połączeniami zrobiły na mnie wrażenie :) Niedługo w końcu zrobię post z targów, o książkach, które kupiłem, to więcej o niej napiszę :)
Składniki :
Składniki :
- 50g kaszy gryczanej prażonej
- 150g szynki wieprzowej
- 1 duża pieczarka
- 4 szparagi
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 żółtej cukinii
- 2 pomidorki cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- kmin rzymski mielony
- papryka wędzona
- świeże listki oregano
- świeże listki bazylii tajskiej
piątek, 12 czerwca 2015
Sałatka z buraków z kozim serem i roszponką
Dziś prosta i szybko propozycja na sałatkę. W duże upały czasami nie mamy ochoty na jedzenie, ale taką sałatkę każdy z chęcią wtedy zje :) Szybka i smaczna, a młode buraki to po prostu poezja smaku :)
Składniki :
Składniki :
- 3 młode buraki
- 2 cebule dymki
- 50g koziego sera
- garść roszponki
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego z miodem
- 2 ząbki czosnku
- kardamon
- pieprz czarny
środa, 10 czerwca 2015
Sałatka z quinoa, szparagami i mango
Dziś dalszy ciąg dań ze szparagami :) Jak zacząłem je jeść, to nie umiem przestać ;)
To na pewno nie jest moja ostatnia propozycja z nimi, sezon trzeba wykorzystać do samego końca :)
Dziś bardzo proste danie: Sałatka z quinoa, szparagami i mango. Tylko 3 składniki i czasami więcej nie trzeba, by wyszło pysznie :) Dobra zarówno do zabrania w lunch boxie do pracy, jak i do zjedzenia w domu.
Składniki :
To na pewno nie jest moja ostatnia propozycja z nimi, sezon trzeba wykorzystać do samego końca :)
Dziś bardzo proste danie: Sałatka z quinoa, szparagami i mango. Tylko 3 składniki i czasami więcej nie trzeba, by wyszło pysznie :) Dobra zarówno do zabrania w lunch boxie do pracy, jak i do zjedzenia w domu.
Składniki :
- 5 łyżek quinoa
- 4 szparagi
- 1 mango
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz czarny