Poprzednie moje conchiglioni z mięsem mielonym, robiłem na początku grudnia i przepis cieszył się dużym zainteresowaniem. Jest jak do tej pory najczęściej odwiedzanym przepisem na moim blogu :)
środa, 28 stycznia 2015
sobota, 24 stycznia 2015
Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem
Danie te wymyśliłem na konkurs oleju kujawskiego "Pieczyste ze smakiem", chodziło o przepis na danie mięsne lub rybne przygotowane na ciepło z wykorzystaniem oleju smakowego Kujawski.
Może moje nie jest "pieczyste", ale chciałem pokazać, że również w takiej formie przygotowywania jedzenia jakim jest gotowanie w parowarze jest miejsce dla oleju kujawskiego z ziołami.
Może moje nie jest "pieczyste", ale chciałem pokazać, że również w takiej formie przygotowywania jedzenia jakim jest gotowanie w parowarze jest miejsce dla oleju kujawskiego z ziołami.
środa, 21 stycznia 2015
Galaretka z cydru z parowaru
Jednym z hitów niedawnego Food Blogger Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy był ten z tymiankiem :) Doskonała była też galaretka z cydru z nutką cynamonu i tę galaretkę właśnie zrobiłem :)
Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)
Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)
Etykiety:
cukier trzcinowy,
cydr,
cynamon,
deser,
galaretka,
jabłko,
laska cynamonu,
na parze,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
żelatyna
Bakłażan z parowaru
Kiedyś będąc na zakupach w jednym z hipermarketów, wybierałem paprykę, obok leżały bakłażany. Podchodzi do mnie starszy Pan i pyta pokazując na bakłażana : " Dobre to? Żona kazała kupić, ale nie jestem przekonany" Powiedziałem, że jest gorzki w smaku, ale jak się dzięki soli pozbędzie goryczki to jest bardzo smaczny i jak kazała to lepiej kupić :D
Etykiety:
bakłażan,
cebulka perłowa,
kapary,
na parze,
parowar,
pomidor,
przekąska,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
przystawka,
ryba,
sardynki,
warzywa
niedziela, 18 stycznia 2015
Koreczki łososiowo-pieczarkowo-pomidorkowe z parowaru
Po nocnym obiedzie, został mi jeszcze kawałek łososia :) Po sprawdzeniu co mam w lodówce postanowiłem zrobić z niego przekąskę. Wyszła naprawdę pyszna, smaki użytych produktów fajnie się ze sobą komponowały :)
Etykiety:
łosoś,
na parze,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek,
parowar,
pieczarki,
pomidorki cherry,
przekąska,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
przystawka,
ryba,
sok z cytryny,
warzywa
sobota, 17 stycznia 2015
Łosoś atlantycki z parowaru
Łosoś miał być na piątkowy obiad :) I w sumie był, ale pora trocha inna :) Po pracy poszedłem spać, na godzinkę, dwie... wstałem w nocy i wtedy wziąłem się za parowanie :)
Wiem, że jedzenie o tej porze to nie jest dobry pomysł, ale głodny nie zasnę, więc lepiej zjeść w nocy, niż męczyć się z zaśnięciem :) Raz na jakiś czas jak nie ma wyjścia, trzeba po prostu zjeść nocny obiad :)
Wiem, że jedzenie o tej porze to nie jest dobry pomysł, ale głodny nie zasnę, więc lepiej zjeść w nocy, niż męczyć się z zaśnięciem :) Raz na jakiś czas jak nie ma wyjścia, trzeba po prostu zjeść nocny obiad :)
Etykiety:
limonka,
łosoś,
mix sałat,
na parze,
natka pietruszki,
obiad,
oliwa z oliwek,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
ryba,
sok z limonki
czwartek, 15 stycznia 2015
Camembert z gruszkami z parowaru
Dziś kolejny ciekawy i bardzo prosty przepis :) Nie wymaga dużo pracy i do tego czas parowania jest bardzo krótki. Użyłem ser camembert, gruszkę i żurawinę :)
środa, 14 stycznia 2015
Galaretka z granatu z parowaru
Bardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu. Oryginalny przepis, który mnie zainspirował, pochodzi z książki Kuchnia Dietetyczna, oczywiście troszkę go zmodyfikowałem pod siebie :)
Etykiety:
cukier trzcinowy,
deser,
granat,
na słodko,
owoce,
parowar,
pestki granatu,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
serek homogenizowany,
sok z cytryny,
woda
Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru
Cały tydzień nie dodawałem żadnych przepisów, ale w najbliższych dniach obiecuje, że nadrobię :)
Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też mieli taką przerwę od pracy na pewno mnie rozumieją :) Obiad sprzed kilku dni, ale nie miałem czasu wcześniej wrzucić.
Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też mieli taką przerwę od pracy na pewno mnie rozumieją :) Obiad sprzed kilku dni, ale nie miałem czasu wcześniej wrzucić.
Etykiety:
burak,
filet z piersi kurczaka,
kurczak,
mięso,
na parze,
obiad,
oliwa z oliwek,
parowar,
pierś z kurczaka,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
szczypiorek,
warzywa,
ziemniaki
środa, 7 stycznia 2015
Cukinia nadziewana mięsem mielonym z parowaru
Od kilku dni przymierzałem się, żeby zrobić danie z cukinii i mięsa mielonego. W końcu się udało :) Doszły do tego jeszcze pieczarki. Przeważnie kupuje je bardzo duże, takie jak na zdjęciach, wtedy mniej z nimi pracy :) W innych daniach są pokrojone, a tu w końcu widać, jakiej są przeważnie wielkości :)
Etykiety:
cukinia,
jajko,
mięso,
mięso mielone,
na parze,
obiad,
parmezan,
parowar,
pieczarki,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
ser,
szczypiorek,
warzywa
sobota, 3 stycznia 2015
Przekąska sylwestrowa z parowaru
Od sylwestra minęło już kilka dni, ale dopiero dziś mam więcej czasu by opisać przystawkę, którą wtedy zrobiłem.
Etykiety:
cukinia,
filet z piersi kurczaka,
mięso,
musztarda,
na parze,
ogonówka,
ogórek,
ogórek konserwowy,
papryka,
parowar,
przekąska,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
przystawka,
sok z cytryny,
sylwester
czwartek, 1 stycznia 2015
Pierś kurczaka z parowaru z białym grejpfrutem na rukoli
Po kilku dniach bez parowania, sylwestrowy obiad zrobiłem w parowarze.
Tym razem padło na pierś z kurczaka, grejpfruty z puszki, którym kończył się termin ważności i trzeba było coś z nimi zrobić :) i do tego rukola.
Tym razem padło na pierś z kurczaka, grejpfruty z puszki, którym kończył się termin ważności i trzeba było coś z nimi zrobić :) i do tego rukola.
Etykiety:
filet z piersi kurczaka,
grejpfrut,
kurczak,
mięso,
na parze,
obiad,
oliwa z oliwek,
owoce,
parowar,
pierś z kurczaka,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
rukola
Subskrybuj:
Posty (Atom)