23 maja miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach "Piknik z Lubellą", które odbyły się w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Warsztaty prowadził Piotr Ceranowicz, uczestnik 3 edycji programu Top Chef, a towarzyszyła mu dietetyk Anna Różyk.
Na warsztatach przygotowywaliśmy pyszne i zdrowe potrawy piknikowe, przy wykorzystaniu sezonowych produktów w połączeniu z makaronami, kaszami i płatkami marki Lubella.
Po krótkim wprowadzeniu podzieliliśmy się na grupy. Jako, że na warsztatach było tylko trzech facetów, stworzyliśmy razem jeden silny zespół ;) Przygotowywałem danie razem z Dawidem z Right Behing The Kitchen oraz z Tomaszem, który pomaga żonie w prowadzeniu bloga dietolog.eu.
Robiliśmy Frittatę ze spaghetti z oscypkiem, szynką dojrzewającą z żurawiną i rukolą.
niedziela, 31 maja 2015
piątek, 29 maja 2015
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym na parze
Dziś kolejna porcja szparagów :) Tym razem z jajkami, które podobnie zrobiłem jak w przepisie
Jajko poSadzone na Lollo Bionda oraz z moją ulubioną szynką szwarcwaldzką :)
Sezon na szparagi nie trwa długo, także trzeba wykorzystać okazję i najeść się na cały rok :)
Składniki :
- 6 zielonych szparagów
- 2 jajka
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 1 rzodkiewka
- pieprz czarny
Etykiety:
jajka,
jajko,
jajko sadzone,
kolacja,
na parze,
obiad,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
rzodkiewka,
szparagi,
szparagi zielone,
szyna szwarcwaldzka,
śniadanie
czwartek, 28 maja 2015
Pełnoziarniste Fusilli ze szparagami i piersią w toskańskich ziołach
Szparagi nie każdy lubi, albo nie każdy wie jak się za nie zabrać i co można z nimi tak naprawdę zrobić. A można sporo :) A te przygotowane na parze są po prostu pyszne :) Jako, że sezon na szparagi w pełni, w najbliższych dniach przedstawię kilka swoich propozycji na dania z nimi :)
Pełnoziarniste Fusilli ze szparagami i piersią w toskańskich ziołach miało być lunch boxem do pracy :) Niestety jak tylko posmakowałem dość późnym wieczorem jak mi wyszło, zjadłem całość :D A wyszło trochę więcej niż to co widzicie na zdjęciu :) Czasami sobie pozwalam na nocne podjadanie, ważne, żeby od razu nie iść spać, tylko odczekać 2-3h i już nic więcej nie podjadać :)
Pełnoziarniste Fusilli ze szparagami i piersią w toskańskich ziołach miało być lunch boxem do pracy :) Niestety jak tylko posmakowałem dość późnym wieczorem jak mi wyszło, zjadłem całość :D A wyszło trochę więcej niż to co widzicie na zdjęciu :) Czasami sobie pozwalam na nocne podjadanie, ważne, żeby od razu nie iść spać, tylko odczekać 2-3h i już nic więcej nie podjadać :)
Etykiety:
cebula,
dymka,
filet z piersi kurczaka,
kurczak,
lunch box,
makaron,
makaron pełnoziarnisty,
mięso,
na parze,
obiad,
oliwa z oliwek,
parowar,
pieczarki,
pierś z kurczaka,
szczypiorek,
szparagi,
szparagi zielone
poniedziałek, 25 maja 2015
Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru
Dziś kolejna propozycja obiadowa :) Poprzedni mój schab w musztardzie, bardzo się Wam spodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną w miodzie :) Długiego wstępu dziś nie będzie, więc przechodzimy od razu do składników i przepisu :)
Składniki :
Składniki :
- 2 plastry schabu
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ziemniaki
- szczypiorek
- 2 łyżeczki żurawiny w miodzie
- pieprz czosnkowy
- koperek suszony
Etykiety:
mięso,
miód,
na parze,
obiad,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
schab,
sok z cytryny,
szczypiorek,
warzywa,
ziemniaki,
żurawina,
żurawina w miodzie
niedziela, 24 maja 2015
Relacja z Targów Regionalia
Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych "Regionalia" odbywały się w dniach 17-19 kwietnia 2015r, była to czwarta edycja tego wydarzenia, w której uczestniczyło prawie 200 wystawców, a odwiedziło je tysiące gości.
Jak sama nazwa targów mówi, jest to wydarzenie skupiające producentów tradycyjnych produktów, których receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Oprócz produktów żywnościowych, na targach można było spotkać wystawców z kosmetykami naturalnymi, ubraniami inspirowanymi folklorem oraz wyroby rzemieślnicze i rękodzieło.
Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbywały się pokazy kulinarne, które prowadzili Grzegorz Łapanowski i Jerzy Sobieniak. Promowali produkty z oznaczeniem Trzy Znaki Smaku, wspólnotowym systemem ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych, o którym już wspominałem, przy okazji innej relacji z targów. Oczywiście okazji do uczestnictwa w pokazie nie przegapiłem i jak zawsze z chęcią obserwowałem Mistrzów przy pracy i próbowałem przygotowywanych przez nich dań.
Jak sama nazwa targów mówi, jest to wydarzenie skupiające producentów tradycyjnych produktów, których receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Oprócz produktów żywnościowych, na targach można było spotkać wystawców z kosmetykami naturalnymi, ubraniami inspirowanymi folklorem oraz wyroby rzemieślnicze i rękodzieło.
Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbywały się pokazy kulinarne, które prowadzili Grzegorz Łapanowski i Jerzy Sobieniak. Promowali produkty z oznaczeniem Trzy Znaki Smaku, wspólnotowym systemem ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych, o którym już wspominałem, przy okazji innej relacji z targów. Oczywiście okazji do uczestnictwa w pokazie nie przegapiłem i jak zawsze z chęcią obserwowałem Mistrzów przy pracy i próbowałem przygotowywanych przez nich dań.
piątek, 22 maja 2015
Białe kiełbaski z kaszą jęczmienną z parowaru
Ochotę wielką na kaszę nabrałem po przejrzeniu książki "Kipi Kasza". Cały tydzień byłem zabiegany mocno, więc się jeszcze w nią nie zagłębiłem, ale przejrzałem i jest świetnie wydana i smaka na kaszę mi zrobiła :) Po jednym z konkursów, zapas różnych kasz mam spory, także wybór był trudny, ale padł tym razem na jęczmienną perłową.
Etykiety:
biała kiełbasa,
cebula,
cebula różowa,
kasza,
kasza jęczmienna,
na parze,
obiad,
papryka,
parowar,
pieczarki,
pieczarki brunatne,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
sałata,
Tat Soi,
tymianek,
warzywa
piątek, 15 maja 2015
Warsztaty Hellada Na Talerzu z Lidlem
Tydzień temu miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez Lidl, w studio CookUp, a prowadzonych przez Pascala Brodnickiego. Tematem przewodnim spotkania była Hellada na Talerzu. Z racji tego, że o kuchni greckiej nie wiedziałem za wiele, bardzo się ucieszyłem z zaproszenia i możliwości wzięcia w nich udziału :)
Menu było bardzo bogate i wystarczyło je tylko przeczytać, żeby poczuć się głodnym :) Było to aż osiem świetnych dań, które przy pomocy Pascala przyszło nam, blogerom przygotowywać :)
Menu było bardzo bogate i wystarczyło je tylko przeczytać, żeby poczuć się głodnym :) Było to aż osiem świetnych dań, które przy pomocy Pascala przyszło nam, blogerom przygotowywać :)
- Ciasto ziemniaczane z serem kozim i miętą
- Czerwona cebula faszerowana mięsem
- Sałata z cukinii z cytryną i fetą
- Mus z bakłażana z greckim jogurtem
- Pieczarki po grecku
- Papilotka z dorsza z boczkiem wędzonym i zieleniną
- Chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala
- Kourabiethes
czwartek, 7 maja 2015
Tat Soi z karkówką w rozmarynie z parowaru
Obiecałem wstawiać więcej przepisów, więc to czynie :) Dziś przedstawiam Wam kolejne danie obiadowe. Tym razem karkówka :) Poprzednia w połączeniu z owocową kaszą jaglaną, cieszyła się dużym zainteresowaniem, a przepis znalazł się nawet w jednej z gazet :)
W końcu też, wykorzystałem w przepisie zioła z mojego balkonu :) Wcześniej kupowałem cały czas, od niedawna zacząłem hodować :) Coraz więcej ich rośnie, chociaż niektóre dopiero wyglądają coraz śmielej spod ziemi, a inne dopiero będę sadził :)
Składniki :
Przyprawy :
W końcu też, wykorzystałem w przepisie zioła z mojego balkonu :) Wcześniej kupowałem cały czas, od niedawna zacząłem hodować :) Coraz więcej ich rośnie, chociaż niektóre dopiero wyglądają coraz śmielej spod ziemi, a inne dopiero będę sadził :)
Składniki :
- 1 plaster karkówki
- garść sałaty Tat Soi
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ziemniaki
Przyprawy :
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- kmin rzymski
- papryka wędzona
- do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem
- świeży rozmaryn
- świeży koperek
środa, 6 maja 2015
Schab w musztardzie słodkiej z amarantusem z parowaru
Kilka przepisów uzbierało mi się w kolejce do wrzucenia na bloga po weekendzie majowym :) Ale jak jest czas na gotowanie, to ciężko się zebrać z opisaniem i na odwrót :) Także, dopiero od dziś zacznę wrzucać nowe przepisy :)
Schabu dawno na blogu nie było, także fani tego mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :)
Składniki :
Schabu dawno na blogu nie było, także fani tego mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :)
Składniki :
- 2 plastry schabu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki słodkiej musztardy
- 1 papryczka peperoni
- 1 marchewka żółta
- 1 marchewka fioletowa
- 4 łyżki ziarna amarantusa bio
- liście mizuny
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- kmin rzymski mielony
Etykiety:
amarantus,
marchew,
mięso,
mizuna,
na parze,
obiad,
papryczki peperoni,
papryka,
parowar,
przepis kulinarny,
przepisy na parze,
sałata,
schab,
sok z cytryny,
warzywa,
ziarna amarantusa bio
piątek, 1 maja 2015
Relacja z Targów World Food Warsaw 2015
W dniach 14-16 kwietnia w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. To druga edycja tych targów. Było to wielkie wydarzenia dla branży spożywczej, które skupiło w jednym miejscu profesjonalistów związanych z produkcją żywności z całego świata.
Subskrybuj:
Posty (Atom)