23 maja miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach "Piknik z Lubellą", które odbyły się w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Warsztaty prowadził Piotr Ceranowicz, uczestnik 3 edycji programu Top Chef, a towarzyszyła mu dietetyk Anna Różyk.
Na warsztatach przygotowywaliśmy pyszne i zdrowe potrawy piknikowe, przy wykorzystaniu sezonowych produktów w połączeniu z makaronami, kaszami i płatkami marki Lubella.
Po krótkim wprowadzeniu podzieliliśmy się na grupy. Jako, że na warsztatach było tylko trzech facetów, stworzyliśmy razem jeden silny zespół ;) Przygotowywałem danie razem z Dawidem z Right Behing The Kitchen oraz z Tomaszem, który pomaga żonie w prowadzeniu bloga dietolog.eu.
Robiliśmy Frittatę ze spaghetti z oscypkiem, szynką dojrzewającą z żurawiną i rukolą.
Strony
▼
niedziela, 31 maja 2015
piątek, 29 maja 2015
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym na parze
Dziś kolejna porcja szparagów :) Tym razem z jajkami, które podobnie zrobiłem jak w przepisie
Jajko poSadzone na Lollo Bionda oraz z moją ulubioną szynką szwarcwaldzką :)
Sezon na szparagi nie trwa długo, także trzeba wykorzystać okazję i najeść się na cały rok :)
Składniki :
- 6 zielonych szparagów
- 2 jajka
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 1 rzodkiewka
- pieprz czarny
czwartek, 28 maja 2015
Pełnoziarniste Fusilli ze szparagami i piersią w toskańskich ziołach
Szparagi nie każdy lubi, albo nie każdy wie jak się za nie zabrać i co można z nimi tak naprawdę zrobić. A można sporo :) A te przygotowane na parze są po prostu pyszne :) Jako, że sezon na szparagi w pełni, w najbliższych dniach przedstawię kilka swoich propozycji na dania z nimi :)
Pełnoziarniste Fusilli ze szparagami i piersią w toskańskich ziołach miało być lunch boxem do pracy :) Niestety jak tylko posmakowałem dość późnym wieczorem jak mi wyszło, zjadłem całość :D A wyszło trochę więcej niż to co widzicie na zdjęciu :) Czasami sobie pozwalam na nocne podjadanie, ważne, żeby od razu nie iść spać, tylko odczekać 2-3h i już nic więcej nie podjadać :)
Pełnoziarniste Fusilli ze szparagami i piersią w toskańskich ziołach miało być lunch boxem do pracy :) Niestety jak tylko posmakowałem dość późnym wieczorem jak mi wyszło, zjadłem całość :D A wyszło trochę więcej niż to co widzicie na zdjęciu :) Czasami sobie pozwalam na nocne podjadanie, ważne, żeby od razu nie iść spać, tylko odczekać 2-3h i już nic więcej nie podjadać :)
poniedziałek, 25 maja 2015
Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru
Dziś kolejna propozycja obiadowa :) Poprzedni mój schab w musztardzie, bardzo się Wam spodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną w miodzie :) Długiego wstępu dziś nie będzie, więc przechodzimy od razu do składników i przepisu :)
Składniki :
Składniki :
- 2 plastry schabu
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ziemniaki
- szczypiorek
- 2 łyżeczki żurawiny w miodzie
- pieprz czosnkowy
- koperek suszony
niedziela, 24 maja 2015
Relacja z Targów Regionalia
Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych "Regionalia" odbywały się w dniach 17-19 kwietnia 2015r, była to czwarta edycja tego wydarzenia, w której uczestniczyło prawie 200 wystawców, a odwiedziło je tysiące gości.
Jak sama nazwa targów mówi, jest to wydarzenie skupiające producentów tradycyjnych produktów, których receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Oprócz produktów żywnościowych, na targach można było spotkać wystawców z kosmetykami naturalnymi, ubraniami inspirowanymi folklorem oraz wyroby rzemieślnicze i rękodzieło.
Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbywały się pokazy kulinarne, które prowadzili Grzegorz Łapanowski i Jerzy Sobieniak. Promowali produkty z oznaczeniem Trzy Znaki Smaku, wspólnotowym systemem ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych, o którym już wspominałem, przy okazji innej relacji z targów. Oczywiście okazji do uczestnictwa w pokazie nie przegapiłem i jak zawsze z chęcią obserwowałem Mistrzów przy pracy i próbowałem przygotowywanych przez nich dań.
Jak sama nazwa targów mówi, jest to wydarzenie skupiające producentów tradycyjnych produktów, których receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Oprócz produktów żywnościowych, na targach można było spotkać wystawców z kosmetykami naturalnymi, ubraniami inspirowanymi folklorem oraz wyroby rzemieślnicze i rękodzieło.
Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbywały się pokazy kulinarne, które prowadzili Grzegorz Łapanowski i Jerzy Sobieniak. Promowali produkty z oznaczeniem Trzy Znaki Smaku, wspólnotowym systemem ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych, o którym już wspominałem, przy okazji innej relacji z targów. Oczywiście okazji do uczestnictwa w pokazie nie przegapiłem i jak zawsze z chęcią obserwowałem Mistrzów przy pracy i próbowałem przygotowywanych przez nich dań.
piątek, 22 maja 2015
Białe kiełbaski z kaszą jęczmienną z parowaru
Ochotę wielką na kaszę nabrałem po przejrzeniu książki "Kipi Kasza". Cały tydzień byłem zabiegany mocno, więc się jeszcze w nią nie zagłębiłem, ale przejrzałem i jest świetnie wydana i smaka na kaszę mi zrobiła :) Po jednym z konkursów, zapas różnych kasz mam spory, także wybór był trudny, ale padł tym razem na jęczmienną perłową.
piątek, 15 maja 2015
Warsztaty Hellada Na Talerzu z Lidlem
Tydzień temu miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez Lidl, w studio CookUp, a prowadzonych przez Pascala Brodnickiego. Tematem przewodnim spotkania była Hellada na Talerzu. Z racji tego, że o kuchni greckiej nie wiedziałem za wiele, bardzo się ucieszyłem z zaproszenia i możliwości wzięcia w nich udziału :)
Menu było bardzo bogate i wystarczyło je tylko przeczytać, żeby poczuć się głodnym :) Było to aż osiem świetnych dań, które przy pomocy Pascala przyszło nam, blogerom przygotowywać :)
Menu było bardzo bogate i wystarczyło je tylko przeczytać, żeby poczuć się głodnym :) Było to aż osiem świetnych dań, które przy pomocy Pascala przyszło nam, blogerom przygotowywać :)
- Ciasto ziemniaczane z serem kozim i miętą
- Czerwona cebula faszerowana mięsem
- Sałata z cukinii z cytryną i fetą
- Mus z bakłażana z greckim jogurtem
- Pieczarki po grecku
- Papilotka z dorsza z boczkiem wędzonym i zieleniną
- Chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala
- Kourabiethes
czwartek, 7 maja 2015
Tat Soi z karkówką w rozmarynie z parowaru
Obiecałem wstawiać więcej przepisów, więc to czynie :) Dziś przedstawiam Wam kolejne danie obiadowe. Tym razem karkówka :) Poprzednia w połączeniu z owocową kaszą jaglaną, cieszyła się dużym zainteresowaniem, a przepis znalazł się nawet w jednej z gazet :)
W końcu też, wykorzystałem w przepisie zioła z mojego balkonu :) Wcześniej kupowałem cały czas, od niedawna zacząłem hodować :) Coraz więcej ich rośnie, chociaż niektóre dopiero wyglądają coraz śmielej spod ziemi, a inne dopiero będę sadził :)
Składniki :
Przyprawy :
W końcu też, wykorzystałem w przepisie zioła z mojego balkonu :) Wcześniej kupowałem cały czas, od niedawna zacząłem hodować :) Coraz więcej ich rośnie, chociaż niektóre dopiero wyglądają coraz śmielej spod ziemi, a inne dopiero będę sadził :)
Składniki :
- 1 plaster karkówki
- garść sałaty Tat Soi
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ziemniaki
Przyprawy :
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- kmin rzymski
- papryka wędzona
- do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem
- świeży rozmaryn
- świeży koperek
środa, 6 maja 2015
Schab w musztardzie słodkiej z amarantusem z parowaru
Kilka przepisów uzbierało mi się w kolejce do wrzucenia na bloga po weekendzie majowym :) Ale jak jest czas na gotowanie, to ciężko się zebrać z opisaniem i na odwrót :) Także, dopiero od dziś zacznę wrzucać nowe przepisy :)
Schabu dawno na blogu nie było, także fani tego mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :)
Składniki :
Schabu dawno na blogu nie było, także fani tego mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :)
Składniki :
- 2 plastry schabu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki słodkiej musztardy
- 1 papryczka peperoni
- 1 marchewka żółta
- 1 marchewka fioletowa
- 4 łyżki ziarna amarantusa bio
- liście mizuny
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- kmin rzymski mielony
piątek, 1 maja 2015
Relacja z Targów World Food Warsaw 2015
W dniach 14-16 kwietnia w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. To druga edycja tych targów. Było to wielkie wydarzenia dla branży spożywczej, które skupiło w jednym miejscu profesjonalistów związanych z produkcją żywności z całego świata.