Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam do czytania dalej :)
Składniki :
- kilkanaście truskawek
- 2 łyżki borówek amerykańskich
- kilka winogron zielonych bezpestkowych
- kiwi żółte
- 2 miseczki waflowe
- 4 łyżeczki kajmaku
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki płatków żytnich
- kilka listków mięty czekoladowej
Truskawki myjemy kroimy w połówki i wrzucamy do pojemnika na ryż, jedną odkładamy i kroimy w kostkę.
Kiwi żółte obieramy i kroimy w plasterki i także wkładamy do pojemnika.
Borówki i winogrona myjemy, kilka odkładamy, a resztę wrzucamy do innych owoców.
Listki mięty czekoladowej myjemy i osuszamy.
Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut.
Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki żytnie.
Serek homogenizowany roztrzepujemy widelcem by był bardziej puszysty.
Kiedy parowar się wyłączy, owoce z pojemnika przekładamy do wafelków. Nakładamy na nie puszysty serek i owoce które na początku odłożyliśmy, a także listki mięty czekoladowej.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak
się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Wygląda i "brzmi" bardzo smakowicie :) Najbardziej zastanawia mnie jak smakuje mięta czekoladowa :) ( u mnie raczej nie do zdobycia...)
OdpowiedzUsuńKinga
Jak mięta, tylko czekoladowa ;) Jak nie zapomnę to podwiozę, jak to Kinga o której myślę :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie no i z parowaru ;-)
OdpowiedzUsuń