środa, 17 czerwca 2015

Owocowy deser z parowaru

Dawno deserów u mnie nie było, skupiłem się ostatnio na daniach obiadowych. Myślę, że przez okres wakacyjny będzie ich zdecydowanie więcej się pojawiać :) A dziś pierwszy z nich :)
Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam do czytania dalej :) 

pyszne owoce z serkiem homogenizowanym w wafelku


Składniki : 
  • kilkanaście truskawek 
  • 2 łyżki borówek amerykańskich 
  • kilka winogron zielonych bezpestkowych 
  • kiwi żółte 
  • 2 miseczki waflowe 
  • 4 łyżeczki kajmaku 
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 2 łyżki płatków żytnich 
  • kilka listków mięty czekoladowej
wafle z truskawkami, kiwi żółtym, winogronami i borókami

Truskawki myjemy kroimy w połówki i wrzucamy do pojemnika na ryż, jedną odkładamy i kroimy w kostkę.
Kiwi żółte obieramy i kroimy w plasterki i także wkładamy do pojemnika.
Borówki i winogrona myjemy, kilka odkładamy, a resztę wrzucamy do innych owoców. 
Listki mięty czekoladowej myjemy i osuszamy. 
Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut. 
Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki żytnie.

owoce z serkiem, pyszny deser

Serek homogenizowany roztrzepujemy widelcem by był bardziej puszysty. 
Kiedy parowar się wyłączy, owoce z pojemnika przekładamy do wafelków. Nakładamy na nie puszysty serek i owoce które na początku odłożyliśmy, a także listki mięty czekoladowej.


owoce w parowarze, owoce na parze, owocowa rozkosz


Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

3 komentarze:

  1. Wygląda i "brzmi" bardzo smakowicie :) Najbardziej zastanawia mnie jak smakuje mięta czekoladowa :) ( u mnie raczej nie do zdobycia...)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mięta, tylko czekoladowa ;) Jak nie zapomnę to podwiozę, jak to Kinga o której myślę :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie no i z parowaru ;-)

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...