Jako, że dziś wigilia, posta z wynikami Konkursu piszę na szybko :) Dla dwóch osób to będzie dodatkowy prezent :)
Nie będzie długiego wstępu, zgłoszeń przyszło ponad 50, jak na okres przedświąteczny to nawet sporo :)
Wybór był bardzo trudny i co chwilę zmieniałem zdanie :)
Strony
▼
czwartek, 24 grudnia 2015
poniedziałek, 14 grudnia 2015
Wyniki Konkursu - Wspomnienie z Inką w tle
Pod postem konkursowym było ponad 160 komentarzy :) Wybór miałem bardzo trudny, stąd tez mój mały poślizg czasowy :) Cieszę się, że przywołał Wam tak dużo wspomnień sprzed lat. Wielu z Was cofnęło się na chwilę do dzieciństwa. Inni mieli bliższe wspomnienia, ale wszystkie były bardzo ciekawe. Jedne wzruszały, inne bawiły, świetnie się je przy Ince czytało. Zwycięzców jest jednak tylko dwoje.
KONKURS - Pysznie z Sante
Dużo używam w swoich przepisach produktów Sante, także ucieszyłem się bardzo, że mogę wraz z nimi zorganizować dla Was konkurs :) Amarantus, quinoa, kasza jaglana czy jagody goji, te produkty używam najczęściej. Mają też w ofercie pyszne wafle ryżowe, masło orzechowe, ciasteczka, batony i wiele, wiele innych :) Dziś macie okazję wygrać wielką paczkę produktów od Sante.
poniedziałek, 7 grudnia 2015
Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia Jan Kuroń - recenzja książki
18 listopada nakładem wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się Sprytna Kuchnia, czyli kulinarna ekonomia - Jana Kuronia.
Kiedy na profilu na FB Kuchnia Kuronia Jan Kuroń, zobaczyłem informację, o tej książce, wiedziałem, że jest to jedna z tych pozycji, które muszę mieć w swojej biblioteczce. Przypadek sprawił, że kilka dni po premierze, znalazłem się na warsztatach kulinarnych zorganizowanych z okazji wydania tej książki. Miałem przyjemność poznać Janka i Anetę Kuroniów i gotować wspólnie z nimi jeden z przepisów z książki. Ale o samych warsztatach napiszę za kilka dni, dziś skupmy się na autorze i książce.
To coś więcej niż kolejna książka z przepisami, których mamy na pólkach mnóstwo, choć przepisy są oczywiście świetne i są ważną częścią tej pozycji. Ale oprócz super przepisów i zdjęć, to także bardzo cenny poradnik, gdzie autor zdradza nam swoje sprawdzone sposoby i rady: jak planować zakupy, jak przechowywać żywność, co jest niezbędne w każdej kuchni i przede wszystkim jak nie marnować jedzenia, co jest niestety plagą naszych czasów.
Kiedy na profilu na FB Kuchnia Kuronia Jan Kuroń, zobaczyłem informację, o tej książce, wiedziałem, że jest to jedna z tych pozycji, które muszę mieć w swojej biblioteczce. Przypadek sprawił, że kilka dni po premierze, znalazłem się na warsztatach kulinarnych zorganizowanych z okazji wydania tej książki. Miałem przyjemność poznać Janka i Anetę Kuroniów i gotować wspólnie z nimi jeden z przepisów z książki. Ale o samych warsztatach napiszę za kilka dni, dziś skupmy się na autorze i książce.
To coś więcej niż kolejna książka z przepisami, których mamy na pólkach mnóstwo, choć przepisy są oczywiście świetne i są ważną częścią tej pozycji. Ale oprócz super przepisów i zdjęć, to także bardzo cenny poradnik, gdzie autor zdradza nam swoje sprawdzone sposoby i rady: jak planować zakupy, jak przechowywać żywność, co jest niezbędne w każdej kuchni i przede wszystkim jak nie marnować jedzenia, co jest niestety plagą naszych czasów.
czwartek, 3 grudnia 2015
Dorada po grecku z sosem tzatziki
Nową książka Lidla " Ryby Są Super" możecie zdobyć zbierając naklejki za zakupy w sieci sklepów Lidl.
Każda z poprzednich książek cieszyła się dużą popularnością bo są świetnie wydane i z super inspiracjami kulinarnymi.
Jako, że u mnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :)
Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu, ja oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu.
Każda z poprzednich książek cieszyła się dużą popularnością bo są świetnie wydane i z super inspiracjami kulinarnymi.
Jako, że u mnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :)
Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu, ja oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu.
wtorek, 1 grudnia 2015
Schab z kaszą bulgur z parowaru
Dawno schabu na blogu nie było :) Także w ostatnią niedziele postanowiłem go zrobić :) Oczywiście lubię tradycyjne schabowe, ale schab na parze również świetnie smakuje :)
Kasze bulgur w sumie odkryłem całkiem niedawno dopiero, bo na warsztatach z Teo Vafidisem, gdzie użyliśmy jej do starożytnej sałatki. Jestem wielbicielem najróżniejszych kasz, także gdy spotkałem ją ostatnio w sklepie to musiałem kupić :)
Kasze bulgur w sumie odkryłem całkiem niedawno dopiero, bo na warsztatach z Teo Vafidisem, gdzie użyliśmy jej do starożytnej sałatki. Jestem wielbicielem najróżniejszych kasz, także gdy spotkałem ją ostatnio w sklepie to musiałem kupić :)
czwartek, 26 listopada 2015
KONKURS - Wspomnienie z Inką w tle
Tak jak Wam ostatnio wspominałem w relacji z Warsztatów Kulinarnych z Inką i Tomaszem Jakubiakiem, Inka wypuściła na rynek kawę zbożową bezglutenową, z tej okazji mam dla Was kolejny Konkurs :) Ostatni opisowy cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem, więc tym razem również będzie taki :) Nie każdy jest mistrzem kulinarnym, a każdy na pewno ma jakieś wspomnienia z Inką :)
piątek, 20 listopada 2015
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem
Warsztaty kulinarne zawsze są bardzo ciekawym dla mnie wydarzeniem, na co dzień gotuję tylko w parowarze, także na nich mam okazję poznawać inne techniki gotowania, nowe smaki i przede wszystkim uczyć się od świetnych Mistrzów Kulinarnych.
Tym razem na zaproszenie Inki, z okazji wypuszczenia na rynek Kawy Inki bezglutenowej, zostałem zaproszony do Gar Jakubiaka, na bezglutenowe warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem.
Kawę Inkę każdy zna, jej smak i aromat. Myślę, że większości kojarzy się z dzieciństwem i rodzinnym domem. Inka bezglutenowa to ten sam smak tylko bez glutenu, dla osób nietolerujących go, to idealne rozwiązanie.
Tym razem na zaproszenie Inki, z okazji wypuszczenia na rynek Kawy Inki bezglutenowej, zostałem zaproszony do Gar Jakubiaka, na bezglutenowe warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem.
Kawę Inkę każdy zna, jej smak i aromat. Myślę, że większości kojarzy się z dzieciństwem i rodzinnym domem. Inka bezglutenowa to ten sam smak tylko bez glutenu, dla osób nietolerujących go, to idealne rozwiązanie.
czwartek, 19 listopada 2015
Pikantny kurczak z warzywami
Dziś propozycja na pikantnego kurczaka z warzywami, oczywiście na parze :) Miał być jeszcze ryż, ale że to był bardzo, bardzo późny obiad, to sklepy były już zamknięte, a okazało się, że ryż się skończył :) Także robiąc go, możecie zrobić z ryżem :)
Nitki chili, które użyłem, kupiłem ostatnio w hali mirowskiej i to w sumie pierwszy raz jak je wykorzystałem w przepisie. Ale wiadomo, nie wszędzie można je dostać, także możecie użyć drobno pokrojone papryczki chili :)
Nitki chili, które użyłem, kupiłem ostatnio w hali mirowskiej i to w sumie pierwszy raz jak je wykorzystałem w przepisie. Ale wiadomo, nie wszędzie można je dostać, także możecie użyć drobno pokrojone papryczki chili :)
wtorek, 17 listopada 2015
Wyniki konkursu - Idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla
Poszukiwałem inspiracji z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów z Lidla.
Odpowiedzi przyszło ponad 100 :) Po każdym przeczytanym zgłoszeniu od razu robiłem się głodny i biegłem do kuchni zjeść chleb ;) Wasza wyobraźnia i pomysły mile mnie zaskoczyły.
Odpowiedzi przyszło ponad 100 :) Po każdym przeczytanym zgłoszeniu od razu robiłem się głodny i biegłem do kuchni zjeść chleb ;) Wasza wyobraźnia i pomysły mile mnie zaskoczyły.
Finał Kuchennych Zmagań - Adam i Monika
Kuchenne Zmagania to konkurs kulinarny, na który trzeba było wysłać zgłoszenie na szybkie, smaczne i zdrowe danie. Czyli na takie, w których czuję się najlepiej :) Chociaż swój przepis kulinarny i zdjęcie można było wysyłać przez miesiąc, ja oczywiście przekładałem wysłanie w czasie. Udało mi się zebrać i wysłać chyba w ostatniej godzinie :)
Po kilku dniach dostałem informację, że dostałem się do finału, gdzie 8 zwycięzców wraz z zaproszoną osobą będzie gotować z wcześniej nieznanych składników.
Kilka dni wcześniej umówiłem się z Moniką z Gotowanie, czyli hobby dla każdego, że jeżeli któreś z nas się dostanie, to zaprosimy siebie nawzajem :)
Monika była w TOP 40 obecnej edycji MasterChefa i była bardzo blisko tego, żebyście oglądali ją także w finałowej 14. Mały pech sprawił, że odpadła. Także byłem pewny, że razem poradzimy sobie z zadaniem znakomicie :)
Po kilku dniach dostałem informację, że dostałem się do finału, gdzie 8 zwycięzców wraz z zaproszoną osobą będzie gotować z wcześniej nieznanych składników.
Kilka dni wcześniej umówiłem się z Moniką z Gotowanie, czyli hobby dla każdego, że jeżeli któreś z nas się dostanie, to zaprosimy siebie nawzajem :)
Monika była w TOP 40 obecnej edycji MasterChefa i była bardzo blisko tego, żebyście oglądali ją także w finałowej 14. Mały pech sprawił, że odpadła. Także byłem pewny, że razem poradzimy sobie z zadaniem znakomicie :)
piątek, 13 listopada 2015
Festiwal Food Trucków i 2 Mistrzostwa Burgerowe
Największy w Polsce Festiwal Food Trucków i przy okazji odbywające się 2 Mistrzostwa Burgerowe, miały miejsce pod koniec sierpnia na błoniach Stadionu Narodowego. Miałem przyjemność być jednym z 20 sędziów Mistrzostw. Co wiązało się ze zjedzeniem i oceną 20 burgerów :)
Relację miałem napisać już dawno, ale zawsze coś wypadało, teraz organizator Festiwalów Food Trucków: Żarcie na Kółkach, zostało nominowane do Wydarzenia Roku w plebiscycie Aktivista Nocne Marki. To świetna okazja by Was z tym wydarzeniem zapoznać i samemu wrócić pamięcią do tego świetnego weekendu i słonecznego końca wakacji :) Głosować na Żarcie na Kółkach możecie tutaj :) Naprawdę warto :)
Relację miałem napisać już dawno, ale zawsze coś wypadało, teraz organizator Festiwalów Food Trucków: Żarcie na Kółkach, zostało nominowane do Wydarzenia Roku w plebiscycie Aktivista Nocne Marki. To świetna okazja by Was z tym wydarzeniem zapoznać i samemu wrócić pamięcią do tego świetnego weekendu i słonecznego końca wakacji :) Głosować na Żarcie na Kółkach możecie tutaj :) Naprawdę warto :)
czwartek, 12 listopada 2015
Ratatouille na ryżu naturalnym
Dziś na obiad proponuję ratatouille, z ryżem naturalnym, brązowym na parze.
Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już nie wyskakuje :)
Ratatouille to świetny, szybki i prosty posiłek :) Zamiast z ryżem możecie zjeść je z bagietką :) Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy.
Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już nie wyskakuje :)
Ratatouille to świetny, szybki i prosty posiłek :) Zamiast z ryżem możecie zjeść je z bagietką :) Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy.
środa, 11 listopada 2015
Podsumowanie pierwszego roku bloga Parowar Faceta
Tak, mam już roczek :) Zleciało bardzo szybko :) Ale też wiele przez ten rok się u mnie i ze mną działo :) Mam nadzieję, że dotrwacie do końca i się nie znudzicie w trakcie czytania :)
Zacząłem 11 listopada 2014 roku, od przepisu na jajecznicę z papryki i bakaliowych jabłek.
Ogólnie nigdy nie myślałem o blogu, skłoniła mnie chyba najbardziej, coraz słabsza pamięć. Myślałem, że problem z nią zacznie się po 60, 80, no ale zaczął się po 30 -tce ;) Nie pamiętałem co jak przyprawiałem, ile czasu dany produkt trzymałem w parowarze. I tak naprawdę nie widziałem czy ktokolwiek tu zajrzy i czy kiedyś ktoś coś z mojego przepisu zrobi, na początku z założenia to miało być tylko dla mnie :) Przed kupnem parowaru mało co gotowałem i nadal nie uważam się za specjalistę i znawcę gotowania i wiem, że mam masę braków, nawet z podstawowymi rzeczami, ale cały czas się uczę i dla siebie, ale też dla Was :)
Zacząłem 11 listopada 2014 roku, od przepisu na jajecznicę z papryki i bakaliowych jabłek.
Ogólnie nigdy nie myślałem o blogu, skłoniła mnie chyba najbardziej, coraz słabsza pamięć. Myślałem, że problem z nią zacznie się po 60, 80, no ale zaczął się po 30 -tce ;) Nie pamiętałem co jak przyprawiałem, ile czasu dany produkt trzymałem w parowarze. I tak naprawdę nie widziałem czy ktokolwiek tu zajrzy i czy kiedyś ktoś coś z mojego przepisu zrobi, na początku z założenia to miało być tylko dla mnie :) Przed kupnem parowaru mało co gotowałem i nadal nie uważam się za specjalistę i znawcę gotowania i wiem, że mam masę braków, nawet z podstawowymi rzeczami, ale cały czas się uczę i dla siebie, ale też dla Was :)
wtorek, 10 listopada 2015
Warsztaty Kuchni Greckiej z Teo Vafidisem i Lidlem
Uwielbiam warsztaty kulinarne i możliwość nauki od najróżniejszych Mistrzów Kuchni.
Tym razem Lidl Polska zaprosił mnie na warsztaty Kuchni Greckiej z największym jej znawcą w Polsce - Teo Vafidisem, który jest Grekiem od lat mieszkającym w Polsce.
Tym razem Lidl Polska zaprosił mnie na warsztaty Kuchni Greckiej z największym jej znawcą w Polsce - Teo Vafidisem, który jest Grekiem od lat mieszkającym w Polsce.
poniedziałek, 9 listopada 2015
Lasagne z warzywami
Lasagne dawno nie robiłem. Na blogu jest jedna wersja z mięsem mielonym, więc tym razem zrobiłem lasagne z warzywami. Ostatnio coraz więcej u mnie wegetariańskich dań, ale na pewno nie będzie to blog typowo vege ;) Po parowaniu trochę płaska mi wyszła, więc radzę dodać więcej warzyw :) Ja dałem na każdym płacie tylko tyle co widać na zdjęciu na wierzchu, więc ładujcie w środek więcej :) No i zafarbowała trochę na fioletowo od marchewki :) Ale ogólnie ładnie się prezentuję chyba, więc wstawiam tę wersję i nie robiłem kolejnej :)
sobota, 31 października 2015
Jajecznica na parze - idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla + Konkurs
Dziś we wpisie przepis na moje idealne śniadanie - jajecznicę na parze i śniadaniowy konkurs. Jeżeli chodzi o śniadanie, dużo mi do szczęścia nie potrzeba :) Wystarczy pyszne pieczywo i jajecznica na parze :) Kilka dni temu w ofercie Lidla, pojawiły się chleby z oferty Chrupiące z Pieca z nową recepturą, dzięki której nie
zawierają one konserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości:
pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów. W dzisiejszym śniadaniu wykorzystałem właśnie to przepyszne pieczywo żytnie, które sprzedawane jest już przekrojone :)
piątek, 30 października 2015
Ryż z warzywami na parze
Warzywa plus ryż niby takie zwykłe danie, a można je bardzo fajnie i kolorowo podać :) I wtedy nawet niejadek zje taki obiadek :) Pewnie wielu rodziców zadaje sobie pytanie co zrobić, żeby dziecko jadło warzywa, lub w ogóle jadło. Moim zdaniem warto robić kolorowe dania, zaskoczyć dziecko nowym warzywem, zrobić je tak by wyglądały apetycznie i zachęcająco. Ja też jako dziecko, czy nawet nastolatek nie przepadałem za marchewką czy kalafiorem, na szczęście mi przeszło :) Warzywa zostały mi, po wykorzystaniu ich połówek w szaszłykach warzywnych , więc są wykorzystane w sumie takie same, inaczej tylko przyprawione :)
Składniki :
Składniki :
- 100g ryżu jaśminowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- kilka różyczek romanesco
- kilka różyczek fioletowego kalafiora
- marchewka żółta
- marchewka fioletowa
- 1/2 cukinii żółtej
- 1/2 cukinii zielonej
- płatki kwiatów jadalnych
- natka pietruszki
- pieprz cayenne
- pieprz ziołowy
- pieprz cytrynowy
środa, 28 października 2015
Pita z kurczakiem i warzywami
Pitę z kurczakiem i warzywami zrobiłem miesiąc temu i zapomniałem o tym przepisie :) Nazwa pita pochodzi z języka greckiego i oznacza płaski. Są to okrągłe placki z mąki pszennej, wody i drożdży. Sam ich nie robiłem niestety tylko wykorzystałem gotowe, które kupiłem podczas tygodnia greckiego w Lidlu. Po podgrzaniu w piekarniku pęcznieją i można wyciąć w nich kieszonkę i nadziać czym macie ochotę, u mnie jako nadzienie wykorzystałem kurczaka i warzywa :)
Składniki :
Składniki :
- filet z piersi kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli żółtej
- 1 pieczarka
- 2 ogórki konserwowe
- kilka pomidorków cherry mix
- sałata batawia
- 3 bułki pita z czosnkiem i kolendrą
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- papryka wędzona
poniedziałek, 26 października 2015
Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli
Dziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych.
Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku, nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :)
Składniki :
Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku, nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :)
Składniki :
- 1 filet z piersi kurczaka
- 6 plastrów boczku parzonego
- 1 ziemniak truflowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 burak
- kilka orzechów ziemnych
- kilka suszonych daktyli
- pieprz ziołowy
- papryka wędzona
- kmin rzymski
- kardamon
niedziela, 25 października 2015
Wyniki konkursu Światowy Dzień Makaronu z Lubellą
Dziś 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji wraz ze sponsorem nagród, marką Lubella zorganizowałem konkurs, gdzie nagrodami są 2 zestawy po 18 produktów od Lubelli.
Przyszły 74 zgłoszenia spełniające warunki regulaminu, ale niestety pojawiło się też trochę plagiatów i dań bez makaronu. Wybór był bardzo trudny, jak zawsze w takich konkursach, bo poziom był bardzo wysoki :)
Mam nadzieję, że świętowaliście dziś z Lubellą ten wyjątkowy dzień i zrobiliście pyszne dania z makaronem w tę jesienną niedziele :) Dwie osoby z wygranymi produktami będą świętowały znacznie dłużej niż jeden dzień :)
Galerię konkursową możecie zobaczyć na FB.
Przyszły 74 zgłoszenia spełniające warunki regulaminu, ale niestety pojawiło się też trochę plagiatów i dań bez makaronu. Wybór był bardzo trudny, jak zawsze w takich konkursach, bo poziom był bardzo wysoki :)
Mam nadzieję, że świętowaliście dziś z Lubellą ten wyjątkowy dzień i zrobiliście pyszne dania z makaronem w tę jesienną niedziele :) Dwie osoby z wygranymi produktami będą świętowały znacznie dłużej niż jeden dzień :)
Galerię konkursową możecie zobaczyć na FB.
sobota, 17 października 2015
Szaszłyki warzywne na parze
Dziś kolejna wegetariańska propozycja. Szaszłyki warzywne na parze. Na patyczkach możecie umieścić cokolwiek co akurat macie w lodówce i wyjdzie świetne, proste i szybkie danie :) Wczoraj był Światowy Dzień Żywności i w sumie takie szaszłyki możemy właśnie zrobić z resztek z lodówki :) Kilka warzyw, albo nawet połówki warzyw, które nam od czegoś zostały, świetnie się nadadzą. Nie trzeba szukać fioletowego kalafiora, żółtej cukinii czy romanesco, po prostu zróbcie je z tego co macie :)
Składniki :
Składniki :
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka różyczek romanesco
- kilka różyczek fioletowego kalafiora
- marchewka żółta
- marchewka fioletowa
- 1/2 cukinii żółtej
- 1/2 cukinii zielonej
- sok z 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- 6 patyczków do szaszłyków
- pieprz czarny
- zioła dalmatyńskie
czwartek, 15 października 2015
Konkurs Światowy Dzień Makaronu z Lubellą
Jak pewnie większość z Was wie, a reszta zaraz się dowie, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji mam dla Was Konkurs, gdzie nagrodami są makarony i inne produkty, lidera rynku makaronowego w Polsce, czyli firmy Lubella.
Makarony chyba każdy lubi, a zdecydowana większość je po prostu uwielbia :) Przy ich pomocy, można stworzyć wiele świetnych dań. Liczę na Waszą kreatywność i bardzo ciekawe przepisy.
Makarony chyba każdy lubi, a zdecydowana większość je po prostu uwielbia :) Przy ich pomocy, można stworzyć wiele świetnych dań. Liczę na Waszą kreatywność i bardzo ciekawe przepisy.
niedziela, 11 października 2015
Faszerowane jajka na twardo z parowaru
Śniadania rzadko paruję, bo rano niestety ważniejsza jest dla mnie kawa :) Bez niej nie funkcjonuje :) Ale jak mam wolne, albo w weekend staram się je robić :) Na blogu mam dużo obiadów, ale postaram się żeby było również coraz więcej śniadań i deserów :) Taki jest plan :) Poniżej przepis na faszerowane jajka na twardo na parze.
Składniki :
Składniki :
- 2 jajka
- 2 rzodkiewki
- 1/4 ogórka
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
sobota, 10 października 2015
Deser z jabłek z suszonymi owocami
Uwielbiam desery i słodkości :) Ale zamiast czekolady, lepiej zjeść słodkie jabłko :) Na pewno nie pożałujecie wypróbowania tego przepisu. Jabłka na ciepło są naprawdę pyszne :) Pewnie niewielu z Was widziało moje bakaliowe jabłka, to drugi przepis, który pojawił się na moim blogu, pierwszego dnia jego istnienia :) To już prawie 11 miesięcy, zdjęcia może nie powalają ;) bo to były początki, ale najważniejszy jest smak :)
Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać jabłka i zrobić z nich bardzo ciekawy i prosty deser.
Składniki :
Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać jabłka i zrobić z nich bardzo ciekawy i prosty deser.
Składniki :
- 2 jabłka
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- kilka sztuk suszonych moreli
- sok z 1/2 pomarańczy
- cynamon
- przyprawa do dań słodkich w młynku ( skórka cytrynowa, kardamon, goździki, mięta, kurkuma )
czwartek, 8 października 2015
Sałatka warstwowa warzywna z parowaru
Sałatki bardzo lubię. Już kilka jest ich na blogu, w tym moja ulubiona z kurczakiem i ananasem.
Tym razem same warzywka i jajko. Przeważnie wszystko mieszam, tym razem postanowiłem zbudować wieże i nawet się nie przewróciła i chyba całkiem ładna wyszła ;)
Składniki :
Tym razem same warzywka i jajko. Przeważnie wszystko mieszam, tym razem postanowiłem zbudować wieże i nawet się nie przewróciła i chyba całkiem ładna wyszła ;)
Składniki :
- 1 ziemniak truflowy
- 1/2 marchewki pomarańczowej
- 1/2 marchewki żółtej
- 1 jajko
- 1/2 ogórka
- 1/2 papryki czerwonej
- szczypiorek
- 2 łyżeczki majonezu
- 1/2 cebuli czerwonej
- papryka słodka
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
wtorek, 6 października 2015
Sajgonki warzywne na parze
Sakiewki z papieru ryżowego, które zrobiłem jakiś czas temu, cały czas są bardzo popularne i dużo osób odwiedza ten przepis :) Postanowiłem więc, zrobić znów coś z wykorzystaniem papieru ryżowego. Sakiewki były także z mięsem, tym razem w daniu są same kolorowe warzywa. Wyszło pysznie i na pewno to nie jest ostatni raz gdy wykorzystuje papier ryżowy.
Składniki :
Składniki :
- 1/2 marchewki żółtek
- 1/2 marchewki pomarańczowej
- kilka różyczek kalafiora fioletowego
- 1/3 ogórka
- 1/2 papryki czerwonej
- szczypiorek
- kilka listków sałaty batawia
- 8 szt papieru ryżowego
- pieprz czarny
niedziela, 4 października 2015
Pierś z kurczaka z pomidorkami z parowaru
Uwielbiam gdy jest kolorowo na talerzu, więc gdy tylko zobaczyłem w sklepie najróżniejsze pomidorki na wagę, musiałem kilka kupić :) Do tego ziemniak truflowy, rzodkiew biała i kandyzowana skórka pomarańczowa w syropie. Plus pierś z kurczaka :) Wyszło pysznie :)
Składniki :
Składniki :
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 ziemniak truflowy
- 1/3 białej rzodkwi
- mix pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- listki bazylii, bazylii tajskiej i bazylii czerwonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz cytrynowy
- imbir
- oregano
- bazylia
- pieprz czarny
czwartek, 1 października 2015
Słodko-ostre marchewki w parowarze
Ostatnio dużo używam kolorowych warzyw, w tym marchewek :)
Osobiście bardziej chyba lubię zarówno fioletową, jak i żółtą od pomarańczowej :)
W tym przepisie użyłem wszystkich trzech, ale równie dobrze możecie go zrobić tylko z pomarańczowej, bo wiem, że nie wszędzie jest łatwo dostać inne kolory :)
Składniki :
Osobiście bardziej chyba lubię zarówno fioletową, jak i żółtą od pomarańczowej :)
W tym przepisie użyłem wszystkich trzech, ale równie dobrze możecie go zrobić tylko z pomarańczowej, bo wiem, że nie wszędzie jest łatwo dostać inne kolory :)
Składniki :
- 1/2 marchewki fioletowej
- 1/2 marchewki żółtej
- 1/2 marchewki pomarańczowej
- sok z 1/2 pomarańczy
- listki mięty czekoladowej
- 1 łyżkę rodzynek
- cynamon
- pieprz cayenne
- kardamon
niedziela, 27 września 2015
Pierś indyka na ziemniakach z parowaru
Kolejny obiad z piersiami w roli głównej :) Nie moja wina, że tak je lubię :D
Tym razem pierś indyka podana na plastrze ziemniaka, z dodatkiem papryczek ostrych.
Papryka, papryce nierówna, tym razem trafiłem na tak pikantne, że ledwo zjadłem :D
Lubię bardzo ostre jedzenie, ale te akurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu o ostrości :) Więc na przyszłość lepiej kupować takie, gdzie takie informację są :)
Składniki :
Tym razem pierś indyka podana na plastrze ziemniaka, z dodatkiem papryczek ostrych.
Papryka, papryce nierówna, tym razem trafiłem na tak pikantne, że ledwo zjadłem :D
Lubię bardzo ostre jedzenie, ale te akurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu o ostrości :) Więc na przyszłość lepiej kupować takie, gdzie takie informację są :)
Składniki :
- 1 filet z piersi indyka
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 papryczka pikantna zielonej
- 1 papryczki pikantna czerwonej
- listki rozmarynu
- kiełki amarantusa
- pieprz czarny
- zioła dalmatyńskie
- imbir
- kardamon
- pieprz czosnkowy
piątek, 25 września 2015
Pierś kurczaka z ziemniakiem truflowym
Tęsknię za latem i gorącymi dniami, stąd chyba moje talerze takie kolorowe ostatnio :) Trochę cieplej się robi jak na talerzu dużo kolorów :) Dziś kolejny prosty, szybki obiad :) Pierś z kurczaka z ziemniakiem truflowym, podana z kilkoma innymi warzywami na sałacie batawia.
Składniki :
Składniki :
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 ziemniak truflowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść sałaty batawia
- 1/2 marchewki fioletowej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 białej rzodkwi
- 1/2 marchewki żółtej
- sok z 1/2 cytryny
- papryka słodka
- pieprz czarny
- imbir
- tymianek
- kardamon
- kminek rzymski mielony
wtorek, 22 września 2015
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki
Często robię pierś z kurczaka, z indyka dużo rzadziej, a na blogu zauważyłem ostatnio, że nie ma jej w ogóle :) Trzeba to naprawić i dziś przepis właśnie ze sznyclem z piersi tego dużego ptaka plus puree z żółtej marchwi i pomidorki cherry. Ten obiad robiłem dosyć późno. O 24 mój blender brzmi jak wiertarka, więc go bardzo krótko używałem i konsystencja nie jest do końca taka jaką planowałem, ale nie chciałem mieć pół bloku na nocnym obiedzie :)
Składniki :
Składniki :
- 1 sznycel z piersi indyka
- 2 żółte marchewki
- kilka pomidorków cherry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli żółtej
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki mleka
- listki bazylii, bazylii czerwonej i tajskiej
- kiełki amarantusa
- pieprz biały
- papryka wędzona
- kmin rzymski mielony
- pieprz cytrynowy
- pieprz czarny
- kardamon
piątek, 18 września 2015
Warsztaty Przetwory tradycyjnie zakręcone z Lidlem
Pod koniec sierpnia miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach z Lidlem :) I po raz kolejny miałem zaszczyt uczyć się od Mistrza Pawła Małeckiego. Poprzednie warsztaty z Pawłem to Słodko, ale zdrowo, były świetne. Także z wielką radością udałem się również na te, żeby jak najwięcej nauczyć się od Mistrza i spędzić bardzo miło czas, wśród znajomych, jak i nowo poznanych osób :) Tym razem robiliśmy kilka przetworów na szybko :) Warsztaty odbyły się w studio CookUp,
pod tytułem: "Przetwory tradycyjnie zakręcone".
W Ryneczku Lidla czekało na nas masę świeżych i smacznych owoców do przerobienia na jeszcze smaczniejsze przetwory :D
Warsztatowe menu wyglądało następująco :
W Ryneczku Lidla czekało na nas masę świeżych i smacznych owoców do przerobienia na jeszcze smaczniejsze przetwory :D
Warsztatowe menu wyglądało następująco :
- Gruszki w syropie
- Jabłka karmelizowane
- Powidła śliwkowe
- Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną
- Mus jabłkowy z brzoskwiniami
czwartek, 17 września 2015
Polędwiczki wieprzowe z ryżem jaśminowym z parowaru
Po dłuższej przerwie wracam w końcu z nowymi przepisami i mam nadzieję, że już nie będzie takich przerw :) Musiałem parę rzeczy ogarnąć i nie miałem głowy do gotowania na bloga, ale parowałem cały czas, więc sporo nowych pomysłów mam :) Dziś proponuję polędwiczki wieprzowe z ryżem jaśminowym i marchewkami trójkolorowymi :) Ta na zdjęciach to marchew fioletowa, nie spalona, jak mnie oskarżano ostatnio jak fioletowej użyłem ;)
Składniki :
Składniki :
- 150 g polędwiczek wieprzowych
- 50 g ryżu jaśminowego
- 1 marchewka fioletowa
- 1 marchewka żółta
- 1/2 marchewki pomarańczowej
- kiełki buraka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- cząber
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- kmin rzymski