Kilkanaście dni temu wygrałem w konkursie z HELIO : kalendarz, książkę z przepisami i zestaw produktów z serii Helio Natura : goldenberry miechunkę suszoną, morwę białą suszoną i żurawinę również suszoną :)
Strony
▼
piątek, 26 grudnia 2014
niedziela, 21 grudnia 2014
Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja
Dwa tygodnie temu byłem na Bezglutenowych Warsztatach Kulinarnych. W końcu mam trochę czasu, by je opisać :)
Odbyły się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Organizowane były przez :
Odbyły się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Organizowane były przez :
Prowadzącą warsztaty była mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk. Przekazała nam podstawy na temat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne.
Sałatka z pora z parowaru
Dziś przedstawiam kolejną sałatkę po tej z piersi kurczaka z ananasem , która u mnie w rodzinnym domu przeważnie jest robiona w czasie Świąt. Nie trzeba w sumie jej parować, można zrobić i jeść bez żadnej obróbki cieplnej, no poza jajkami, które trzeba ugotować :)
sobota, 20 grudnia 2014
Czarne tagliolini z mięsem mielonym i warzywami z parowaru
Po kilku dniach, gdzie czas mi nie pozwolił na większe gotowanie, w końcu dziś mogłem pomyśleć nad ciekawym obiadem. Jakiś czas temu kupiłem czarny makaron tagliolini i dziś postanowiłem go uparować :)
wtorek, 16 grudnia 2014
Tortilla z kurczakiem i warzywami z parowaru
Placki do tortilli kupiłem już jakiś czas temu i czekały sobie w szafce na użycie. W końcu dziś postanowiłem zrobić z nich użytek :)
Od wczorajszych jajek zostały mi 3 połówki papryk i mix sałat, także dziś je wykorzystałem :)
Od wczorajszych jajek zostały mi 3 połówki papryk i mix sałat, także dziś je wykorzystałem :)
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Jajko na twardo w papryce z parowaru z mixem sałat
Wczoraj nic nie parowałem, zjadłem na mieście ;) Dziś trzeba było się w końcu zabrać za coś dobrego, co by parowar się nie obraził, że jest zaniedbywany ;) Po jajecznicy z papryki, przyszła kolej na jajko na twardo :) Dziwnym zbiegiem okoliczności, również z papryką :) Nie było to może zamierzone, po prostu użyłem tego co miałem w lodówce :)
czwartek, 11 grudnia 2014
Sałatka z piersi kurczaka z parowaru z ananasem
Na Świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek :) Dziś przedstawiam moją ulubioną :) Pewnie dużo osób robi oprócz jarzynowej sałatki również taką z piersi kurczaka czy też inną :) W przedstawionej nie ma dużo składników, ale jest moim zdaniem pyszna :)
środa, 10 grudnia 2014
Amarantus Bio z kurczakiem z parowaru
Po quinoa i ekspandowanych nasionach amarantusa nadszedł czas na ziarna amarantusa.
Jak piszę producent : " Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie doceniana przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. A razem z Quinoa jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku” (...) Amarantus BIO jest kolejną alternatywą wśród zbóż, która może być stosowana do potraw, sałatek czy ciast." *
Jak piszę producent : " Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie doceniana przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. A razem z Quinoa jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku” (...) Amarantus BIO jest kolejną alternatywą wśród zbóż, która może być stosowana do potraw, sałatek czy ciast." *
wtorek, 9 grudnia 2014
Kuskus z warzywami z parowaru
Nie mam dziś jakoś weny, na dłuższe wprowadzenie do przepisu :)
Napiszę tylko, że zastanawiałem się dziś nad ziarnem amarantusa albo kuskus, wygrało to drugie :)
Napiszę tylko, że zastanawiałem się dziś nad ziarnem amarantusa albo kuskus, wygrało to drugie :)
sobota, 6 grudnia 2014
Conchiglioni z parowaru
Około miesiąc szukałem tego makaronu i nigdzie gdzie robiłem zakupy go nie było. Aż kilka dni temu, byłem w pewnym hipermarkecie i jak to zwykle robię po wejściu, wziąłem nową gazetkę do ręki. Przeglądam i od razu rzucił mi się w oczy ten makaron :) I oczywiście za chwile był mój :)
czwartek, 4 grudnia 2014
Koreczki owocowe z parowaru
Dawno nie było deseru. Nie robię go codziennie. Czasem zjem jakieś owoce tylko, bez parowania ich :) Bez obróbki cieplnej też są zjadliwe ;) Choć granat z ostatniego wpisu smakuje naprawdę niesamowicie z parowaru i na pewno będę go wykorzystywał w przepisach i obiadowych i deserowych.
wtorek, 2 grudnia 2014
Granat w piersi herbacianej z parowaru
Już kiedyś wspominałem, że moją ulubioną herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika herbatę zieloną liczi :) , która łączy w sobie delikatny smak zielonej herbaty i owocowy
charakter liczi, jak to producent ładnie napisał na opakowaniu :)
poniedziałek, 1 grudnia 2014
Quinoa otoczona warzywami z parowaru
Przedwczoraj w kuleczkach był amarantus w postaci poppingu. Wspominałem przy tej okazji, że drugim obok amarantusa, głównym pożywieniem Inków była quinoa - komosa ryżowa.
Tak samo jak amarantus nazywana złotem Inków, a także świętym zbożem Inków czy matką zbóż.
Dziś podobno mówi się na nią super ziarno przyszłości. Co trzeba zaznaczyć, posiada podobną wartość odżywczą do amarantusa.
Tak samo jak amarantus nazywana złotem Inków, a także świętym zbożem Inków czy matką zbóż.
Dziś podobno mówi się na nią super ziarno przyszłości. Co trzeba zaznaczyć, posiada podobną wartość odżywczą do amarantusa.