Ostatnio mam szczęście do konkursów w Kukbuk-u :) Wygrałem dwa razy warsztaty, a niedawno karnet na akcję Żarcie na Kółkach - Wybieramy Mistrzów. Chyba ktoś mnie tam lubi ;) Wydarzenie trwało 2 dni i zwieńczeniem był wybór Warszawskiej Pyzy 2015.
Jako bloger kulinarny, rzadko jadam na mieście, wolę coś ugotować, a dokładniej parować :) Ale na wyjazdach czy na wyjściach na miasto, zdarza mi się jadać w różnych ciekawych miejscach :) Dziś chciałem Wam opowiedzieć, o swoich odczuciach związanych z jedzeniem na kółkach :)
Strony
▼
czwartek, 30 lipca 2015
piątek, 24 lipca 2015
Papryka nadziewana mięsem mielonym z kaszą i kurkami
Zostało mi sporo produktów, które używałem ostatnio przy klopsikach, więc postanowiłem zrobić z nich coś równie ciekawego :) Paprykę bardzo często nadziewam, ale do tej pory nie znalazła się na blogu. Przeważnie używam do tego czerwonej, zielonej czy żółtej, wybieram taką, żeby stała i odcinam górę i nadziewam. Tym razem kupiłem białą paprykę, dlatego przekroiłem ją w poprzek.
Składniki :
Składniki :
- 100g kaszy jęczmiennej perłowej
- 250 g mięsa mielonego
- 2 papryki białe
- 1/2 cebuli żółtej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego
- 100g grzybów kurek
- kilka pomidorków cherry
- listki świeżego rozmarynu
- listki świeżego oregano
- młody szczypiorek
- pieprz czarny
- papryka wędzona
wtorek, 21 lipca 2015
Klopsiki z kurkami na makaronie
Przepis powstał na Konkurs Makaronoholicy :) Konkuruję z innymi 11 blogami :) Także, będzie ciężko, ale smacznie :) Każdy biorący udział w pierwszym etapie, musiał określić swój żywioł. Czy jest się wodą, powietrzem, ziemią czy ogniem.
Odpowiedziałem, że "Do szczęścia potrzebuję dwóch rzeczy wodę i parowar :) No może jeszcze trochę warzyw, ziół i makaronu :) Więc zdecydowanie moim żywiołem jest woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się do finału konkursu, w którym dostałem zadanie zrobić danie z makaronu i 2 wybranych składników z :
Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :)
Odpowiedziałem, że "Do szczęścia potrzebuję dwóch rzeczy wodę i parowar :) No może jeszcze trochę warzyw, ziół i makaronu :) Więc zdecydowanie moim żywiołem jest woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się do finału konkursu, w którym dostałem zadanie zrobić danie z makaronu i 2 wybranych składników z :
Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :)
czwartek, 16 lipca 2015
Wyniki Konkursu "Wakacyjny Deser"
Tak się złożyło, że ten post z wynikami, jest postem nr 100 na blogu :)
To był mój trzeci konkurs i pierwszy, w którym jest jedna nagroda.
Tym trudniej było mi wybrać, ale po ostatnim gdzie sam sponsorowałem nagrody i dokupiłem kilka dodatkowych książek, bo nie byłem w stanie już żadnego przepisu odrzucić, stwierdziłem, że lepiej robić jednak mniejsze, ale częściej :)
Konkurs stał na bardzo wysokim poziomie i naprawdę ciężko było wybrać tylko jeden przepis.
Następnym razem, chyba poproszę o dostarczenie deserów czy dań i będę degustował ;)
Galerię Konkursową można obejrzeć na FB.
To był mój trzeci konkurs i pierwszy, w którym jest jedna nagroda.
Tym trudniej było mi wybrać, ale po ostatnim gdzie sam sponsorowałem nagrody i dokupiłem kilka dodatkowych książek, bo nie byłem w stanie już żadnego przepisu odrzucić, stwierdziłem, że lepiej robić jednak mniejsze, ale częściej :)
Konkurs stał na bardzo wysokim poziomie i naprawdę ciężko było wybrać tylko jeden przepis.
Następnym razem, chyba poproszę o dostarczenie deserów czy dań i będę degustował ;)
Galerię Konkursową można obejrzeć na FB.
środa, 15 lipca 2015
Warsztaty z okazji 2 urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool
Tak jak wspominałem Wam w relacji z warsztatów z Lidlem z Pawłem Małeckim, zaraz po nich jechałem na kolejne :) W konkursie na FB Akademii Kulinarnej Whirlpool wygrałem możliwość uczestniczenia w urodzinowych warsztatach kuchni włoskiej z Szefem Kuchni Marco Ghia.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się na Pradze, w kompleksie Soho Factory. Była to moja druga wizyta w tym klimatycznym miejscu. Studio może nie jest bardzo duże, ale ma swój urok i klimat i z chęcią będę tam wracał przy każdej okazji.
Akademie założyło dwóch Włochów mieszkających od lat w Polsce, Marco Ghia i Emiliano Castagna i to oni byli gospodarzami podczas urodzinowych warsztatów.
Uczestnikami byli zwycięzcy konkursu, byli wśród nich zarówno blogerzy, jak i po prostu pasjonaci kuchni, chcący poszerzyć swoją kulinarną wiedzę.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się na Pradze, w kompleksie Soho Factory. Była to moja druga wizyta w tym klimatycznym miejscu. Studio może nie jest bardzo duże, ale ma swój urok i klimat i z chęcią będę tam wracał przy każdej okazji.
Akademie założyło dwóch Włochów mieszkających od lat w Polsce, Marco Ghia i Emiliano Castagna i to oni byli gospodarzami podczas urodzinowych warsztatów.
Uczestnikami byli zwycięzcy konkursu, byli wśród nich zarówno blogerzy, jak i po prostu pasjonaci kuchni, chcący poszerzyć swoją kulinarną wiedzę.
poniedziałek, 13 lipca 2015
Schab z czosnkowymi ziemniakami w żurawino - wiśniowym sosie
Przepis powstał na Konkurs "Taste the Summer by Almette Fruit". Dostałem się dzięki niemu do finału, w którym gotowałem w drużynie Agnieszki z talerzpokus.tv, wraz z drugą Agnieszką, Agatą i Dominiką.
Pierwsza wersja dania, były to roladki, ale mi wypłynęły :), więc zrobiłem drugie danie i myślę, że wyszły dużo lepsze :) Na finale robiliśmy dania Agaty i Dominiki. Nie wygraliśmy jednak, ale za to świetnie się bawiliśmy wspólnie gotując :) Finał, który odbył się w Food Lab Studio był także okazją do poznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :)
Składniki :
Pierwsza wersja dania, były to roladki, ale mi wypłynęły :), więc zrobiłem drugie danie i myślę, że wyszły dużo lepsze :) Na finale robiliśmy dania Agaty i Dominiki. Nie wygraliśmy jednak, ale za to świetnie się bawiliśmy wspólnie gotując :) Finał, który odbył się w Food Lab Studio był także okazją do poznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :)
Składniki :
- 2 plastry schabu
- 150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną
- 2 młode ziemniaki
- 3 plastry sera camembert
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeży, młody szczypiorek
- świeża bazylia tajska
- świeży tymianek
- pieprz ziołowy
- papryka wędzona
- kmin rzymski mielony
- do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem
- pieprz czarny
piątek, 10 lipca 2015
Fusilli z czereśniami i bazylią tajską
Ostatnie dni miałem ciężkie, po pracy padałem zmęczony i wstawałem 2-3 w nocy i już spać nie mogłem :) I tak kilka dni.. Trudno w takie dni o mobilizację w kuchni. Nie poszalałem ostatnio, ale coś tam robiłem ;) Raczej na szybko i nic skomplikowanego :) Najpierw zrobiłem makaron z wiśniami, ale przy szarówce za oknem zdjęcia wyszły tragiczne :D , następnego dnia, żeby urozmaicić i spróbować czegoś innego, zrobiłem go z czereśniami, zdjęcia niewiele lepsze, ale coś już lepiej widać :D
Składniki :
Składniki :
- ok. 100g makaronu świdry pełnoziarnistego z orkiszem
- garść czereśni
- listki bazylii tajskiej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
sobota, 4 lipca 2015
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem
Ostatnio miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnych warsztatach z Lidlem :) Poprzednie, jak pewnie pamiętacie, to Hellada na talerzu z Pascalem Brodnickim. Tym razem warsztaty prowadził Mistrz Polski Cukierników i specjalista od słodkości w Kuchni Lidla - Paweł Małecki. Także warsztaty zapowiadały się słodko :) Odbyły się w studio CookUp, pod tytułem: "Słodko, ale zdrowo". Czyli tak jak lubię najbardziej :)
Z Mistrzem Pawłem miałem okazję zamienić kilka słów, podczas lutowych Targów Expo Sweet, mimo krótkiej rozmowy, już wtedy wydał mi się bardzo sympatycznym i otwartym człowiekiem. Te warsztaty tylko to potwierdziły. Pozytywny i wiecznie uśmiechnięty człowiek, a do tego profesjonalista i Mistrz w swojej słodkiej dziedzinie.
Z Mistrzem Pawłem miałem okazję zamienić kilka słów, podczas lutowych Targów Expo Sweet, mimo krótkiej rozmowy, już wtedy wydał mi się bardzo sympatycznym i otwartym człowiekiem. Te warsztaty tylko to potwierdziły. Pozytywny i wiecznie uśmiechnięty człowiek, a do tego profesjonalista i Mistrz w swojej słodkiej dziedzinie.
Pieczarka z camembert, żurawiną i nerkowcami
Pieczarki mógłbym jeść i jeść :) Pojawiają się często w moich przepisach :) Do tego lubię nadziewać, mięso, makaron czy właśnie pieczarki. Te duże nadają się do tego świetnie. Ostatnio było to portobello, teraz przyszła pora na zwykłą pieczarkę. Można takie spotkać w Lidlu, pod nazwą, pieczarki na grilla :)
Mimo nazwy, w parowarze również się świetnie sprawdzają ;)
Składniki :
Mimo nazwy, w parowarze również się świetnie sprawdzają ;)
Składniki :
- duża pieczarka
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 4 plastry sera camembert
- listki bazylii tajskiej
- listki oregano
- pieprz czarny