Strony

czwartek, 16 kwietnia 2015

Wyniki Konkursu "Wiosenne Danie"

Wyniki Konkursu 

"Wiosenne Danie"





Konkurs na "Wiosenne Danie" trwał od 31 marca do 14 kwietnia 2015r. Zainteresowanie Konkursem i ilość wspaniałych przepisów wraz ze zdjęciami przerosło moje oczekiwania :) 
85 osób przesłało 156 przepisów, liczba robi wrażenie :) A same przepisy w większości cudowne :) Kilka zdarzyło się nienawiązujących do tematu, ale zdecydowana większość powalała co można obejrzeć zresztą w galerii na facebooku .

Konkurs organizowałem bez sponsorów tym razem :) ale i tak moim zdaniem nagrody dosyć fajne :D Waszym chyba też :) Zakładałem od początku 5 nagród, ale tak naprawdę ok 20-25 osób na nie zasługiwała. Ciężko jest oceniać, tym bardziej lepszych od siebie :) , a duża część prac jest na tak wysokim poziomie, że mi do niego daleko ;) ,  większość blogerek bije mnie jeszcze o głowę, albo i więcej głów :D

Z bólem serca odrzucałem kolejne przepisy, aż zostało ich tylko 8, co i tak było dużym wyzwaniem i wyczynem wybrać tyle ze 156. Więcej odrzucić nie umiałem. Także dziś po pracy pojechałem do sklepu i dokupiłem kilka książek i tak oto mamy 8 osób nagrodzonych :)

Wiem, że wielu z Was się zawiedzie, że się tu nie znalazła, ale sami po galerii możecie zobaczyć jaki był poziom i mam nadzieję, że mocno zły na mnie nikt nie będzie :) Tym bardziej, że dorzuciłem 3 nagrody, a nie musiałem tego robić.

Wszystkim bardzo dziękuję za udział i wysiłek jaki włożyli w Konkurs, mam nadzieję, że nikt się nie podda z tych, którym się dziś nie udało i będziecie nadal brać udział u mnie i na innych blogach w Konkursach :)






Miejsce 8 :



Voucher na 50 zł do pyszne.pl wygrała Agata Skiba za przepis Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie.
.

Składniki

Dla dwóch osób:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża brzoskwinia
1 por
2 łyżki serka mascarpone
Kilka gałązek świeżej mięty
4 plastry boczku gotowanego
250 ml bulionu drobiowego
50 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól morska do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy.
Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty ,całość zrolować,
zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami.Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem


Miejsca 6-7 :


Książkę "Wszystko na zielono" wygrała  Sandra Siebert za przepis Gładzica na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową. 


SKŁADNIKI:2 wypatroszone gładzice

2 łyżki oliwy z oliwek

papryka ostra w płatkach

3 łyżki posiekanego koperku

sok i skórka otarta z limonki

biały pieprz

sól


WYKONANIE:

Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno

siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz

białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im

dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na

sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze

przez 20 minut. Serwujemy w towarzystwie pomidorowej salsy i ziemniaków/frytek.

Gładzica gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne białe mięso

zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki sposobowi przygotowania jest lekka i

niskokaloryczna.




Książkę "Wszystko na zielono" wygrała Justyna Marszałkowska-Jakubik za przepis Muffiny z warzywami.



Muffiny z warzywami i (opcjonalnie) białym serem  :)

Przepis na 12 sporych muffin:
1 mała cukinia
pół czerwonej papryki
1 marchewka
pół pęczka zielonej pietruszki
pół kostki białego sera twarogowego, najlepiej serwatkowego
3 jaja
4 łyżki mąki (razowa, graham, pszenna, ryżowa do wyboru)
5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano
Marchewkę obierz, cukinię umyj - zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Paprykę drobno posiekaj, jeśli dodajesz ser - pokrusz go drobno. Dodaj przyprawy, jaja (lub kleik z siemienia), przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej - wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Spróbuj czy masa jest smaczna - ew. dopraw wg. swojego smaku.

Piekarnik nastaw na 180 st. Formę do muffin wyłóż papilotkami i nakładaj "ciasto" - może być z czubkiem, gdyż pomimo dodatku proszku nie będzie rosło.
Piecz muffiny ok. 20-25 minut. Zabierz do pracy, na piknik lub jako przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.
 Miejsca 4-5 :



Książkę "Wiosenny obiad" wygrała Ewelina Skiba-Szyszczyńska za przepis grilowany łosoś na sałatce z soczewicy gotowanej na parze.


Składniki (2 porcje):
·         300 g łososia
·         łyżeczka koperku
·         ½ cytryny
·         250 g zielonej soczewicy
·         80 g pomidorków cherry
·         garść rukoli
·         pęczek kolendry
·         2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli i czosnkiem
·         ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
·         sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy na parze. Odstawiamy do wystudzenia. Pomidorki, rukolę i kolendrę siekamy, mieszamy z soczewicą. W miseczce mieszamy oliwę z rozgniecionymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego, szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy soczewicę oraz warzywa. Łososia kroimy na kwadratowe kawałki i nadziewamy na bambusowe wykałaczki tworząc szaszłyki. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy szaszłyki z łososia z każdej strony aż się równomiernie zarumienią. Szaszłyki podajemy na sałatce z soczewicy i warzyw, skrapiamy całość sokiem z cytryny.
  
Książkę "Wiosenny obiad" wygrał Marcin P za przepis SAŁATKA ŁOSOŚ W SZUWARACH.


Składniki:

500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką

Sos:

150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól

Wykonanie:

1.      Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około
25 minut.
2.      Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3.      Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4.      Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5.      Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia  i całość polać sosem.

Miejsce 3 : 


Książkę Anny Starmach "PYSZNE Na każdą okazję" wygrała Monika Lemko za przepis Tarta koperkowa z jajkami i brokułami.


Składniki:

Składniki na ciasto kruche:

1 łyżka oleju rzepakowego,

 200 g mąki pszennej,

 100 g schłodzonego masła,

1 jajko,

2 łyżki posiekanego koperku,

szczypta soli.

200 g ugotowanych na parze brokuł,

4 ugotowane na twardo jajka,

100 g startego sera żółtego,

50 g serka topionego śmietankowego,

6 małych wysmażonych pieczarek,

10 zielonych oliwek,

3 jajka,

250 g kwaśnej śmietany 18%,

listki świeżej bazylii do dekoracji,

3 pomidorki koktajlowe,

sól himalajska do smaku,

pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki

koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy

do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy

ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-

20 min.

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, serek topiony, koperek i dokładnie

mieszamy.

Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry),

między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-

jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po

wbiciu widelca masa nie była płynna.

Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.

Przygotowując tartę, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje.

Miejsce 2 :





Książkę Mistrza Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" wygrała Magdalena Osiak za przepis Pieczone awokado z jajkiem i warzywami.   



Składniki:
* awokado- 2 szt.
* jajko- 4 małe szt.
* tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g
* sól, pieprz, papryczka chili
* mix ugotowanych warzyw- 300 g (użyłam mrożonej mieszanki francuskiej Bonduelle- Steam a la French Mix) + 2 łyżki oleju + sól, pieprz i przyprawa prowansalska
* pomidorki koktajlowe- kilka sztuk
* rzeżucha i papryczka chili- dodatkowo

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Awokado umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestkę.
Zagłębienie po pestce nieco powiększyć, najlepiej łyżką.
Awokado ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środek delikatnie wbić jajko, wyłożyć tuńczykiem i doprawić.
Na tej samej blaszce wyłożyć mrożone warzywa oraz pomidorki koktajlowe, uprzednio posmarowane olejem i doprawione.
Piec 17-20 minut.


Miejsce 1 :


Drewnianą deskę w kształcie parowaru produkcji BernOnTable wygrała Mariola Grzęda za przepis Medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym.  


Składniki 
Medaliony z polędwicy wieprzowej QAFP

  • 1 szt polędwiczka wieprzowa  QAFP
  •  Świeży tymianek
  • Sól, pieprz do smaku 
Placuszki z kaszy jaglanej

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otręb owsianych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz biały do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa na parze

  • Seler
  • Cebula czerwona
  • Marchewka
  • Cebula biała
Dodatkowo

  • Owoce
  • Figa
  • Miechunka
  • Zioła do dekoracji
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Kiełki rzodkiewki

Sos śliwkowy
  • 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
  •  Śliwki suszone Kresto
  • 50 ml herbaty zielonej w płynie
  • 50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
  • Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
  • Sok z limonki 
  • świeży imbir
  • Otarta skórka z limonki 
Wykonanie 
 Medaliony z polędwiczki wieprzowej  QAFP
Polędwiczkę wieprzową QAFP  oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową QAFP i warzywa następnie gotujemy do miękkości

Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Sos śliwkowy Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową QAFP , warzywa polewamy sosem śliwkowym



Wszystkim nagrodzonym gratuluje, a uczestnikom bardzo dziękuję :) Jesteście naprawdę wielcy, ale takie są konkursy, jednym się udaję, innym nie. Na pewno kolejne ciekawe przed nami wkrótce. 
Zwycięzców proszę o dane adresowe na maila: parowarfaceta@gmail.com w przeciągu 3 dni od ogłoszenia wyników. Chyba, że jest ktoś z Warszawy, albo będzie w niej niedługo, to mogę przy kawce przekazać :P
Nagrody w konkursie wyślę, jak będę miał wszystkie adresy :) 

Pozdrawiam 
Adam


8 komentarzy:

  1. Gratuluję wszystkim. Piękne dania wiosenne
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuję za wyróżnienie :) Ogromne gratulacje dla wszystkich uczestników i zwycięzców. Każdy zasługiwał na wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie gratulacje Wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje i tak nie liczylam na cód

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje dla wszystkich. Poziom naprawdę był wysoki

    OdpowiedzUsuń
  6. ja również przesyłam gratulacje dla Wszystkich!! super poziom!

    OdpowiedzUsuń