czwartek, 28 stycznia 2016

Warsztaty Kuchni Włoskiej z Karolem Okrasą i Lidlem

Dwa tygodnie temu miałem wielką przyjemność uczestniczyć w Warsztatach Kuchni Włoskiej - Amore Mio Zakochaj się we włoskich smakach, zorganizowanych przez Lidl Polska, gdzie wraz z innymi blogerami mogłem poznawać tajniki kuchni włoskiej od Mistrza Karola Okrasy.
Karola nie trzeba nikomu przedstawiać, bardzo się ucieszyłem z tego zaproszenia, bo nie miałem jeszcze okazji go poznać i uczyć się od niego.
Warsztaty odbyły się z okazji dwóch włoskich tygodni w Lidlu. Możemy w tym czasie kupić bardzo dobre oryginalne włoskie produkty w atrakcyjnych cenach. Wybór jest z każdym tygodniem tematycznym coraz większy, także zachęcam do zakupów, dopóki trwa :) Naprawdę warto :)

warsztaty kuchni włoskiej

wtorek, 26 stycznia 2016

Kurczak z makaronem chińskim i cukinią

Dziś kolejna propozycja obiadowa. Bardzo smaczny kurczak na parze, z sałatką z cukinii i makaronu chińskiego z dodatkiem mikro liści rzodkiewki. Mięso wyszło bardzo ciekawe w smaku i naprawdę polecam wypróbować przepis :)

pierś z kurczaka na parze z sałatką z cukinii

czwartek, 21 stycznia 2016

Wyniki Konkursu - Raw Food

Tym razem konkurs wydał się Wam chyba za trudny, przeważnie mam kilka razy więcej propozycji :)  Widać po tym konkursie, że mało wiemy o diecie Raw Food, także jak najbardziej polecam książkę Janka Paszkowskiego, żeby się z nią zapoznać i być bardziej odważnym w kuchni, również w kwestii surowej diety :)
Moją recenzję książki, znajdziecie TUTAJ :)  


Szaszłyki z piersi kurczaka i boczniaków

Za oknem prawdziwa zima, więc do grillowanych szaszłyków jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :)


szaszłyki z parowaru , grzyby z parowaru

środa, 20 stycznia 2016

Sałatka z cukini i pomidorów cherry

Ostatnio ciężko u mnie z czasem. Nowa praca, gdzie w obie strony musiałem dojeżdżać komunikacją, ile czasu mi to zajmowało niech zobrazuje fakt, że przez tydzień potrafiłem, jadąc do pracy i z pracy przeczytać 2 książki po 300 stron :) Ale mam już samochód służbowy, więc mam dodatkowe 2h dziennie i zmęczenie mniejsze. Choć przeziębienie mnie trochę wzięło przy okazji przesiadek i wychodzenia z ciepłego autobusu na minusowe temperatury co chwila. Dodatkowo trochę poobijany jestem po wypadku autobusowym, w którym uczestniczyłem. Ale najważniejsze, że w końcu zacząłem gotować i mam sporo nowości dla Was. Dziś pierwsza propozycja, sałatka z cukinii i pomidorków.

Sałatka z cukini i pomidorów cherry z parowaru

czwartek, 7 stycznia 2016

KONKURS - Raw Food

Mam dla Was tym razem Konkurs opisowo - kulinarny, który powiązany jest z niedawną premierą książki Raw Food Janka Paszkowskiego. Moją recenzje książki możecie przeczytać tutaj. Mam nadzieje, że Was zachęciła zarówno do zakupu książki jak i do wzięcia udziału w Konkursie.

wygraj książkę, konkurs kulinarny

Raw Food Janek Paszkowski - recenzja książki

Choć od pierwszej edycji Masterchef Polska minęło już ponad 3 lata, dobrze pamiętam z niej Janka Paszkowskiego, któremu obok Kingi Paruzel najbardziej kibicowałem. Był najmłodszym uczestnikiem, imponowała mi jego wiedza i umiejętności. Emisja pierwszej edycji zbiegła się z początkiem mojej przygody z gotowaniem, dlatego obok ostatniej, śledziłem ją najbardziej.
Raw Food wydana przez Wydawnictwo Olesiejuk to druga książka autora, na pewno przez te lata dojrzał kulinarnie, zebrał bardzo duże doświadczenie i obrał pewną drogę, którą chcę podążać.
Janka Paszkowskiego obserwuję od dawna na jego profilach social media na Instagramie i Facebooku. Za każdym razem jestem pod wielkim wrażeniem, gdy wrzuca nowe zdjęcia dań. Wszystko wygląda smacznie i kolorowo. Choć za często wrzuca te zdjęcia późno wieczorem, a ja od razu na ich widok głodnieje i idę do lodówki ;)

masterchef polska Janek Paszkowski

wtorek, 5 stycznia 2016

Rzeczy od Serca Parowar Faceta dla WOŚP

Zbliża się 24 finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Mimo upływu lat dobrze pamiętam pierwsze finały. Zawsze w ten dzień, choć czasem był bardzo mroźny czuć było ciepło i radość bijącą od wszystkich. Pamiętam te wieczory przed TV i do późna oglądanie finału :)
Na ulicy ludzie się do siebie uśmiechają nawzajem, gdy zobaczą przyklejone do kurtki serduszko :) Każdy wygląda na szczęśliwszego, bo czuje się częścią tego wielkiego przedsięwzięcia, które fundacja WOŚP co roku nam urządza.
W każdym szpitalu w Polsce widać ile WOŚP dobrego dla nas wszystkich robi, dla naszych rodzin, dzieci, seniorów.
Przy okazji Blogowigilii, była możliwość przekazania swojej rzeczy od serca i nagrania krótkiego filmiku promującego licytację na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.



Oczywiście z tej możliwości skorzystałem i przekazałem deskę BernOnTable w kształcie parowaru, wykonaną na moje zamówienie przez znakomitego rzeźbiarza Rafała Bernatowitza, który specjalizuję się w deskach do krojenia i serwowania potraw. Jego desek używają między innymi Wojciech Modest Amaro, Tomek Jakubiak, Marcin Budynek, Grzegorz Łapanowski i wielu innych świetnych Szefów Kuchni.

Akcje Rzeczy od Serca wspierają znani muzycy, aktorzy, sportowcy, a także blogerzy Ci bardziej znani i Ci troszkę mniej, ale dołączyć może się każdy. Przedmiot, czy coś innego co będzie przedmiotem aukcji, nie musi być dużej wartości materialnej, ważne że będzie od serca. Także zachęcam Was również do udziału w akcji, jak i oczywiście do licytowania :) 

wośp2016 wosp2016 licytacje dla wielkiej orkiestry


Link do mojej aukcji : Parowar Faceta na rzecz WOŚP
Link do innych aukcji i możliwość wstawienia swojego filmu : Rzeczy od Serca

Zachęcam Was bardzo do wspierania 24 finały Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy :)

Siema

Adam

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Sushi na parze

Do zrobienia sushi przymierzałem się już jakiś czas. Ryż do sushi i nori dawno kupione i czekały na odpowiedni moment. W końcu postanowiłem, że robię. Każdego, kto jeszcze nie robił, pewnie przeraża sama myśl o zwijaniu ich w rulon, czy to wyjdzie i jak będzie wyglądać :) Mnie trochę też, ale obejrzałem dokładnie film Pascala Brodnickiego jak zrobić sushi i stwierdziłem, że chyba sobie poradzę ;)

jak zrobić sushi krok po kroku