środa, 28 stycznia 2015

sobota, 24 stycznia 2015

Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem

Danie te wymyśliłem na konkurs oleju kujawskiego "Pieczyste ze smakiem", chodziło o przepis na danie mięsne lub rybne przygotowane na ciepło z wykorzystaniem oleju smakowego Kujawski.
Może moje nie jest "pieczyste", ale chciałem pokazać, że również w takiej formie przygotowywania jedzenia jakim jest gotowanie w parowarze jest miejsce dla oleju kujawskiego z ziołami.


Morelowo-żurawinowa pierś z parowaru z amarantusem

środa, 21 stycznia 2015

Galaretka z cydru z parowaru

Jednym z hitów niedawnego Food Blogger Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy był ten z tymiankiem :) Doskonała była też galaretka z cydru z nutką cynamonu i tę galaretkę właśnie zrobiłem :)
Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)

przepis na cydrową galaretkę

Bakłażan z parowaru

Kiedyś będąc na zakupach w jednym z hipermarketów, wybierałem paprykę, obok leżały bakłażany. Podchodzi do mnie starszy Pan i pyta pokazując na bakłażana : " Dobre to? Żona kazała kupić, ale nie jestem przekonany" Powiedziałem, że jest gorzki w smaku, ale jak się dzięki soli pozbędzie goryczki to jest bardzo smaczny i jak kazała to lepiej kupić :D

bakłażan w parowarze

niedziela, 18 stycznia 2015

sobota, 17 stycznia 2015

Łosoś atlantycki z parowaru

Łosoś miał być na piątkowy obiad :) I w sumie był, ale pora trocha inna :) Po pracy poszedłem spać, na godzinkę, dwie... wstałem w nocy i wtedy wziąłem się za parowanie :)
Wiem, że jedzenie o tej porze to nie jest dobry pomysł, ale głodny nie zasnę, więc lepiej zjeść w nocy, niż męczyć się z zaśnięciem :) Raz na jakiś czas jak nie ma wyjścia, trzeba po prostu zjeść nocny obiad :)


łosoś antlantycki w parowarze

czwartek, 15 stycznia 2015

środa, 14 stycznia 2015

Galaretka z granatu z parowaru

Bardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu. Oryginalny przepis, który mnie zainspirował, pochodzi z książki Kuchnia Dietetyczna, oczywiście troszkę go zmodyfikowałem pod siebie :)



Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru

Cały tydzień nie dodawałem żadnych przepisów, ale w najbliższych dniach obiecuje, że nadrobię :)
Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też mieli taką przerwę od pracy na pewno mnie rozumieją :) Obiad sprzed kilku dni, ale nie miałem czasu wcześniej wrzucić.


filet z piersi kurczaka z burakami z parowaru

środa, 7 stycznia 2015

Cukinia nadziewana mięsem mielonym z parowaru

Od kilku dni przymierzałem się, żeby zrobić danie z cukinii i mięsa mielonego. W końcu się udało :) Doszły do tego jeszcze pieczarki. Przeważnie kupuje je bardzo duże, takie jak na zdjęciach, wtedy mniej z nimi pracy :) W innych daniach są pokrojone, a tu w końcu widać, jakiej są przeważnie wielkości :)

cukinia w parowarze z nadzieniem mięsnym

czwartek, 1 stycznia 2015

Pierś kurczaka z parowaru z białym grejpfrutem na rukoli

Po kilku dniach bez parowania, sylwestrowy obiad zrobiłem w parowarze.
Tym razem padło na pierś z kurczaka, grejpfruty z puszki, którym kończył się termin ważności i trzeba było coś z nimi zrobić :) i do tego rukola.


przepis na pierś z kurczaka w parowarze